shutterstock.com
StoryEditor

Toto je 11 najčastejších zlozvykov v stravovaní. Máte ich aj vy?

29.05.2020, 09:11
Životný štýl
Zabojujte a pokúste sa zbaviť týchto nešťastných zlozvykov, ktoré majú na príčine vaše zdravotné problémy a priberanie.

1. Všetko, čo je na tanieri, treba zjesť
Netreba. Za posledné roky sa veľkosť porcií v reštauráciách zvýšila o polovicu, niekde aj dvojnásobne. Treba si uvedomiť, že pocit sýtosti sa u človeka dostaví, žiaľ, až 15 – 20 minút po jedle. Toľko trvá, kým mozog spracuje všetky signály zo žalúdka, z tenkého čreva, krvi a dochádza k uvedomeniu si sýtosti. To je už však zvyčajne neskoro, hlavne ak aj napriek pocitu plnosti človek ďalej konzumuje, čo má na tanieri.

2. Po obede musí byť niečo sladké
Nemusí. Ak má človek neodolateľnú chuť na sladké po jedle, niekde je chyba. Buď je to dané zakoreneným zlozvykom, alebo prudko kolíše hladina inzulínu a zvýši sa po jedle viac, ako je potrebné, a dôsledkom je náhly pokles cukru. Zväčša to znamená, že v strave je málo zložených cukrov, polysacharidov.

3. Po obede si treba dať „šlofíka“
Netreba. Ak konzumácia jedla spôsobí ťažkosti pri pohybe, „odpadnutie od stola“ a vyžiada si až uľahnutie a ťažké odfukovanie, znamená to, že jedla bolo príliš veľa, oveľa viac, ako má telo človeka kapacitu naraz spracovať.

4. Prijímanie tekutín iba pri pocite smädu
Omyl. Napiť sa až pri pocite smädu je neskoro. Pocit smädenia už je prvým prejavom nedostatku tekutín, dehydratácie. Ak siahneme po jedle vtedy, keď treba doplniť tekutiny, čoskoro energetický príjem prevýši výdaj. Vždy treba mať pri sebe pohár alebo fľašu čaju alebo vody a postupne popíjať. Budete tak mať pod kontrolou aj hmotnosť.

5. Pred jedlom sa nemá piť
Chyba. Tekutiny neostávajú v žalúdku a neobsadzujú miesto jedlu. Takzvanou Waldayerovou cestou preteká do tenkého čreva vypitá tekutina, a je tak zabezpečená hydratácia organizmu. Pred jedlom sa však nemajú piť sladené tekutiny (a ani po jedle), aby sa nemenila hladina krvného cukru.

6. Fast food je moderný
Omyl. Rýchle občerstvenie je nezdravé a nemoderné. Je síce ľahko a jednoducho dostupné, ale obsahuje príliš veľa tukov, jednoduchých cukrov a veľa nezdravých mastných kyselín. Fast foody sa stali novodobými sociálnymi centrami, miestom na stretávanie. Niektoré fast foody môžu byť aj zdravé a moderné – ak tam ponúkajú výbery zeleninových alebo ovocných šalátov či nízkotučné jedlo.

7. Hladovanie je prospešné
Chyba. Opakované hladovanie je chyba. Slabé hladové kŕče neprekážajú, sú signálom na potrebu ďalšieho prísunu stravy. Aby mohlo ľudské telo správne fungovať, potrebuje pravidelný prísun živín. Nepravidelnosti príjmu potravy, nárazové stravovanie jeden- alebo dvakrát denne znamenajú krízovú situáciu. V takomto prípade sa metabolizmus nutne spomaľuje, telo sa pripravuje na nasledujúci nedostatok potravy, snaží sa predísť výraznejšiemu kolísaniu krvného cukru. Dlhé hladovanie nutne vedie k prejedeniu pri ďalšom prísune potravy. A telo si robí zásoby, prednostne vytvára tuk, najprv prevažne podkožný, neskôr aj v útrobách medzi orgánmi. Dôležité je regulovať veľkosť porcie jedla aj pri nepravidelnom stravovaní.

8. Na rýchlosti jedenia nezáleží
Veľká chyba. Jedlo si treba vychutnať, má byť pôžitkom. Je potvrdené, že obézni ľudia jedia rýchlejšie ako štíhli a navyše si naberajú viac na lyžicu, vidličku. Rýchlosť jedenia priamo súvisí s výskytom obezity. Najrýchlejší jedáci sú často aj najobéznejší. Tempo prijímania stravy treba mať pod kontrolou.

9. Jedlo slúži iba na zasýtenie
Nepravda. Jedlo má byť predovšetkým príjemný rituál. Rýchle doplnenie energie, nahádzanie niečoho do tela vedie k vzniku ochorení tráviaceho traktu, k častým vredom žalúdka alebo dvanástnika, k žlčovým kameňom. Stres k jedlu nemá patriť vôbec.

10. Rozdielne stravovanie počas týždňa a cez víkend
Omyl. Je chybou myslieť si, že si počas víkendu môžeme dopriať viac, prípadne jesť to, čo sme nestihli cez týždeň. Ak si cez víkend doprajete viac stravy, nevyhnutne treba pridať vo fyzickej aktivite.

11. Jedenie pred spánkom upokojuje
Omyl. Je to častý omyl, ktorý je príčinou zlých snov, neoddýchnutia v noci. Najjasnejším dôkazom nevhodnosti jedenia neskoro večer je postupné priberanie. Častým je pálenie záhy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 05:29