Ako spoznáte kvalitné chia semienka?
V obchode dostať biele, ale aj čierne. Ich chuť a nutričné hodnoty sa nelíšia. Vyhýbajte sa semienkam sfarbeným do hneda. Tie nie sú dostatočne zrelé a obsahujú omnoho menej omega-3 mastných kyselín.
Staršie semienka, naopak, nedokážu do seba nasať dostatok vody. Preto nezabúdajte pri ich kupovaní skontrolovať dátum exspirácie.
Potrebujeme:
100 g semienok chia
250 ml vody
250 ml mlieka alebo jeho alternatívy (kokosové, sójové, mandľové...)
2 PL sirupu na dosladenie (javorový, datľový, čakankový...)
Postup:
Do väčšieho pohára nasypeme chia semienka, zalejeme vodou, mliekom a sirupom. Pohár uzavrieme a celú zmes dôkladne pretrepeme. Iba tak sa každé semienko obalí tekutinou a vy sa vyhnete slepým zhlukom semienok, ktoré nenapučali. Puding necháme odstáť a znova pretrepeme.
Zmes rozdelíme do menších misiek a necháme počas noci stuhnúť v chladničke. Je dôležité dodržiavať pomer surovín, pretože nám puding nezhustne. Ideálne je 30 g chia semienok na 130 ml tekutiny. Nezabúdajme, že aj sirup je tekutina.
Tip: Nechajte pracovať svoju fantáziu. Chia puding si môžete dopriať s čímkoľvek. Ak máte chuť na sladšiu verziu, použite arašidové maslo. Ak chcete exotické raňajky, pridajte ananás a kokos.