shutterstock.com
StoryEditor

Prejedáte sa? Toto je päť spôsobov, ako sa naučiť ovládať emocionálny hlad

15.05.2020, 09:00
Životný štýl
Aj jedlo môže byť nebezpečné. A nielen pre vašu postavu. Počuli ste už o rozdieloch medzi emocionálnym a fyzickým hladom?

Sme to, čo jeme. A hoci krútite neveriacky hlavou, skutočne to tak je! Ak ste sa rozhodli, že vyhlásite boj kilám navyše, sledovať by ste mali nielen obsah svojho taniera, ale i emócie, s ktorými zápasíte. Často sú práve ony dôvodom, prečo ručička na váhe stúpa a vaše obľúbené džínsy sa podozrivo zmenšujú. Nie je totiž hlad ako hlad!

Fyzický hlad

Prichádza postupne, začína sa v žalúdku a je trpezlivý. Telo vysiela jasné signály, že je najvyšší čas, aby ste sa najedli a zasýtili. Pri fyzicky podmienenom hlade je v zásade jedno, čo do úst vložíte, nevyhnutný je prísun energie na ďalšie plnohodnotné fungovanie a, čo je dôležité, bez pocitu viny. Fyzický hlad sa zároveň spája s výberom a vedomým príjmom potravy, pominie v momente, keď ho utíšite, a vytvára pocit harmónie. Hlava si uvedomuje, čo konzumuje, a pozná hranicu, keď stačí. Nie je to vo vašom prípade tak? Možno patríte k tej skupine ľudí, ktorí siahajú po jedle pod vplyvom emócií. A tou hlad rozhodne nie je!

Emocionálny hlad
Na rozdiel od hladu fyzického, ten emocionálny prichádza švihnutím čarovného prútika, ba priam astronomickou rýchlosťou. Emočne podmienená túžba po jedle sa nezačína v žalúdku, ale vo vašich ústach a mysli, darmo sa snažíte nahovoriť si niečo iné. Žiaľ, či chcete alebo nie, emočný hlad prichádza s nepríjemnou situáciou a jediné, čo vás zachráni, je zmierniť emočnú bolesť jedlom. Presne viete, po akej chuti či jedle túžite, nič iné vám „pocit hladu“ nedokáže zahnať, a keď sa celý tento kolotoč skončí, prepadne vás skľučujúci pocit či pocit viny a opätovného zlyhania. Paradoxom je, že hlad neustáva ani vtedy, keď je človek prejedený.

Dajte si čas

Zostali ste na pochybách, či to, čo pociťujete, je hlad emocionálny alebo fyzický? Základným kľúčom k tomu, ako zistiť, čo sa s vaším telom deje a čo potrebuje, je – počúvať ho! Jedzte vtedy, keď sa ohlási váš žalúdok, a nie okolnosti. Osvojte si návyk pravidelnosti a jedlo si počas dňa rozdeľte do menších porcií, venujte mu plnú pozornosť a vyhnite sa rozptyľovaniu. Snažte sa dostať svoje emócie pod kontrolu, a ak vám na zdravom a štíhlom tele naozaj záleží, nástrahy, ktoré ste v návale hnevu či smútku mali na dosah ruky, vymeňte za zdravšiu alternatívu. Zvykne si vaše telo i myseľ, skrotíte emocionálny hlad a konečne pominie pocit viny.

Emócie vs. jedlo
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, kedy najčastejšie a v akých situáciách vás prevalcuje vlastná pažravosť? Typickým príkladom potravín, ktoré súvisia s emocionálnym hladom, sú nielen čokoláda, vanilková zmrzlina, ale i káva. A každá z týchto dobrôt je odkazom na emóciu, s ktorou by ste sa čím skôr mali naučiť pracovať. Pretože úspechom nie je iba schudnúť, ale vysnívanú váhu si predovšetkým udržať. Nerozlučný kamarát „jojo efekt“ je z veľkej časti taktiež spôsobený emóciami, ktoré nedokážete ovládať.

5 spôsobov, ako HO ovládnuť...
– Položte si otázku či ste skutočne hladní, a vyčkajte 15 minút
– Zamyslite sa nad príčinou hladu a skúste emóciu „stráviť“
– Siahnite po potravinách proti stresu
– Zbavte sa sladkostí a nástrah
– Majte sa RADI!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 06:02