matúš lago
StoryEditor

"Joga uzdraví telo, eliminuje bolesti chrbta aj únavu," hovorí moderná jogínka

10.04.2020, 15:00
Životný štýl
Na jej lekcie je vytvorený poradovník a jej hlas pôsobí ako balzam na dušu. O tom, že joga nie je len šport presvedčila už desiatky skeptikov. Moderná jogínka Marta Dérerová.

Ako si sa k joge dostala a prečo ti učarovala? Ako dlho sa jej už venuješ?

Vstúpila mi do života presne vtedy, keď som to potrebovala. V životnom období, kedy som váhala a uvažovala o svojej škole a profesii právničky, pretože v tom systéme som sa nenašla. Bola som nezamestnaná, mala som veľa času a joga bola pre mňa dovtedy iba fyzická aktivita, ktorú som robila. Potom mi prišli do rúk knihy o joge a začala som ju chápať celkom ináč. A potom to prišlo, zistila som, že mám na ňu nadanie. Začali ma oslovovať kamaráti, či by som im neurobila hodinu a tak som začala precvičovať vo Vodárenskej záhrade, najskôr samozrejme, úplne zadarmo. Bola som vďačná za to, že sa môžem učiť učiť.

Čo na to tvoj manžel?

Najskôr sa mu to vôbec nepáčilo. Nechápal, prečo chcem robiť niečo tak „podradné“, keď mám doktorát. Videl síce, že ma to baví, ale bol proti. Potom však pochopil, že ja som sa do toho pustila naozaj s vervou, otvorila si štúdio a ľudia sa ku mne vracajú. Dnes je rád a myslím, že je na mňa aj pyšný. On však jogu necvičí, ani nikdy nebol na mojej hodine. Myslím však, že aj k tomu skôr či neskôr dôjde.

 Aký typ ľudí ťa najčastejšie vyhľadáva?

Takí istí ako som ja, prirodzení, úprimní a otvorení. Nerada používam slove klienti, lebo podľa mňa sú ľudia, čo ku mne chodia, skôr moji zverenci. Najrôznejších vekových kategórií a profesií, muži, ženy, športovci... Často sú to aj osobnosti z televíznej obrazovky.

Je joga teda pre každého?

 Veľa ľudí si možno myslí, že joga je pre elitu. Že je pre vegetariánov, že je veľmi ťažká, nudná a skôr pre ohybných ľudí. Je to však omyl. Ak si zvolíte správny druh a náročnosť, je skutočne pre každého. Učí nás byť nezaškatuľkovanými. Nedávno ku mne na hodinu dokonca prišiel boxerista, čo by ste možno povedali, že to nejde dohromady. On však v ringu zápasí so súperom, u mňa na podložke zas sám so sebou. Joga je o vnútornej sile, prekonávaní vlastných limitov a človek sa pri nej o sebe veľa dozvie. A to potrebuje každý z nás.

Prečo by  ženy mali začať cvičiť jogu?

Pretože uzdraví telo, napraví držanie tela, eliminuje bolesti chrbta a únavu. Natiahne svaly a dlhšie svaly pôsobia štíhlejšie. Podľa toho, čo chcete, si vyberte aj druh jogy. Ak máte problémy s hormónmi, existuje hormonálna joga. Ak vás trápi chrbát, ideálne bude začať s hatha jogou, ktorá je pomalá, takže vás aj upokojí. Ak chcete byť silnejšia, vyberte si power jogu, ktorá je rýchla a dynamická. Okrem toho sa zdokonaľuje aj naše duchovné telo. A ďalší super benefit je, že sa stretávate s komunitou ľudí, ktorí majú rovnakí záujem – teda joga aj zbližuje.

 Je joga vyslovene dobrá na chrbticu?

 Ak máte dobrého lektora, ktorý dá pozor na to, aby  ste cviky robili správne, tak určite áno.  Ak je lektor zlý, môže vám ublížiť.

 Môže mať joga vplyv na plodnosť?

 Ženy mávajú neprekrvené panvové dno z čoho pramenia aj problémy s menštruáciou a plodnosťou. Cvikmi sa svalstvo prekrví, naštartuje tvorba hormónov, správnym dýchaním sa pomasírujú vnútorné orgány. Veľa žien, ktoré ku mne chodili, napokon otehotneli.

Vždy som si myslela, že joga je nudná, tá tvoja ale nie je vôbec... čím to podľa teba je, že sa tvoje lekcie tešia takému záujmu?

 Podľa mňa vždy, keď do niečoho ideš srdcom a naplno, nemáš šancu neuspieť. Treba mať len vieru a oddanosť a robiť veci tak trochu aj podľa seba. Keď som bola v Indii, pochopila som, že tlačiť ľudí do duchovnej jogy nie je pre nás úplne to pravé. Ja som sa vybrala cestou spojenia základných princípov jogy s moderným životom. Asi práve preto sa ľudia na moje hodiny radi vracajú.

 Čo od jogy možno očakávať?

To je len na nás čo nám dá, ako hlboko sa do nej chceme ponoriť. Dáva nám nekonečno možností v zdokonaľovaní tela, rozvoji sily aj koncentrácie.

 Čo od nej nemožno očakávať?

Nič agresívne, ani výrazný nárast svalovej hmoty.

 Dá sa pomocou jogy schudnúť?

Tak ako pri iných športoch, ani pri joge neschudnete, pokiaľ si neupravíte stravu. Joga je však v tom úžasná a záhadná, že po istej dobe, čo ju cvičíte, si prirodzene začnete vyberať zdravšie a menej kalorické potraviny, takže schudnete úplne nenásilne.

 Joga nie je len cvičenie, ale celá filozofia, povieš mi niečo aj o tom?

Jej korene siahajú až do 5000 rokov pred naším letopočtom, prvé dôkazy sú vo forme vyrytých pozícií do skál. Uvedomte si, o aké hlboké a prastaré učenie sa teda  jedná. Jogu tvorí dohromady 8 stupňov, cvičenie asán (jogových pozícií, pozn.red.)  je len jedným zo stupňov. Po istej dobe začne študent jogy pociťovať jamy a nijamy, teda etické a morálne pravidlá ako je sebaláska či úprimnosť. Tým, že sa vďaka joge človek napojí sám na seba, navedie ho na tú správnu cestu, ktorú mu má dať. To je opäť tá záhada, ktorú som spomínala, že joga z nás dokáže urobiť lepších ľudí.

 Sú jednotlivé pozície do detailu premyslené?

 Pozície sú pomenované podľa toho, čo pripomínajú – pes, vrana, delfín, strom...Formovali sa tisícročia, boli ovplyvnené rôznymi ľuďmi a rôznymi obdobiami až vznikla úplne premyslená podoba fyzického tréningu na všetkých úrovniach. Joga má veľa tvárí, no všetko najviac závisí od učiteľa, ktorý vás vedie. 

 Čo má joga spoločné s meditáciou?

Na joge vypneš myšlienky, zastavíš sa, preciťuješ okamih, neposudzuješ, spomalíš dych a teda ani o tom nevieš a medituješ.  Myslím, že takouto formou je to bližšie pre moderného človeka, ktorý sa spirituálnymi záležitosťami nechce príliš zaoberať. Na mojich hodinách klasickú meditáciu nerobím.

 Na konci lekcie kvapneš ľuďom do dlane éterický olej, vždy iný. Prečo to robíš? Je to tvoj nápad? Venuješ sa aj aromaterapii?

 Nie je to z mojej hlavy, prvýkrát som to videla na hodine s mojou učiteľkou Nikol a veľmi sa mi tento nápad páčil. Považujem to za akúsi odmenu na konci hodiny. Miešam rôzne oleje podľa kníh a ich účinky vždy zakomponujem do hodiny. Keď je zima a ľudia sú chorľaví, siaham skôr po dezinfekčných olejoch, ktoré robia dobre dýchacím cestám. Keď cítim že ľudí treba povzbudiť, tak oleje povzbudzujúce, keď upokojiť, tak naopak relaxačné.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 09:52