shutterstock.com
StoryEditor

Niekto si ho dopraje iba príležitostne a niekto každý deň. Čo si myslíte, kto robí lepšie?

14.02.2020, 14:00
Životný štýl
Alkohol. Spolu s tabakom ide o najrozšírenejšiu návykovú látku, ktorá u ľudí takmer v celej Európe spôsobuje zdravotné problémy a závislosť.

V dôsledku nadmerného holdovania alkoholu u nás ročne zomrie vyše 3 000 ľudí. Nechceme len moralizovať, ani alarmovať a vyzývať na celoštátnu abstinenciu, ale bude stačiť, keď si priznáme, že tento problém u nás naozaj existuje, že ho možno máme aj my sami a že je načase s tým niečo urobiť. Veľmi nebezpečné je napríklad pitie alkoholu u maloletých. Veľa rodičov priviera oči, keď si ich dieťa občas odpije napríklad z piva, veď predsa o nič vážne nejde… Ale v mladom organizme vzniká závislosť rýchlejšie a dostať sa k alkoholu nie je pre deti nemožné. Čo sa v mladosti (ne)naučíš… Skrátka, neučte deti na pitie alkoholu vy sami.

Prvý krok
Dokážete si alkohol odoprieť? Skúste to. Dávate si večer pohár na lepší spánok? Odpusťte si ho. Alkohol síce tlmí, ale v ďalšej fáze pôsobí opačne – povzbudzuje a ovplyvňuje spánkový cyklus. Spánok je potom menej kvalitný, častejšie sa prebúdzate. Alkohol je navyše močopudný, takže vás núti v noci vstávať. Ráno ste nevyspatí a unavení. Pravidelné alkoholové „uspávanie“ môže viesť aj k tomu, že vás donúti zvyšovať svoje dávky, aby ste dosiahli rovnaký výsledok – spánok.

Naozaj viete, kedy máte dosť?
Narodeniny a sviatky zapíja každý druhý Slovák, Nový rok a Vianoce viac než 40 % ľudí a svadbu štvrtina. Alkoholom si tiež niektorí pomáhajú uľaviť od pracovného stresu – na konci týždňa ho vyhľadáva takmer tretina respondentov z realizovaného prieskumu. K pitiu alkoholu privádzajú Slovákov najčastejšie priatelia a chuť baviť sa a uvoľniť. Kedy si povieme, že už stačilo? Najčastejšie v prieskume zaznelo (takmer u 80 % opýtaných), že s pitím ľudia prestanú, keď sami vedia, že majú dosť. Dôležitá povinnosť ďalší deň (napríklad riadenie auta alebo niečo v práci) predstavuje dôvod skončiť pre viac ako polovicu konzumentov. Vyše 40 % ľudí tiež pritom myslí na svoje zdravie a rodinu. Financie ovplyvňujú pitie alkoholu u necelej tretiny opýtaných.

Reč čísel

  • Spotreba čistého alkoholu v SR je zhruba 14,5 litra na osobu ročne.
  • Polovica všetkých dopravných nehôd u nás súvisí s riadením pod vplyvom alkoholu.
  • Pivo u nás pije 90 % mužov a 60 % žien, muži „dajú“ priemerne deväť pollitrových týždenne, ženy dva.
  • Denných konzumentov alkoholu je v SR približne 300-tisíc a 50-tisíc z nich ho denne konzumuje nadmerné dávky. Dlhodobo je medzi nimi výrazne viac mužov.
  • Zhruba každý šiesty Slovák je ohrozený rizikom vzniku problémov spojených s alkoholom, z toho 400-tisíc ľudí dokonca rizikom vysokým.

alcoholic man shutterstock.com

Ničí vzťahy
Škodlivé užívanie alkoholu zasahuje aj do medziľudských vzťahov. Najčastejšie trpí najbližšie okolie konzumentov, teda ich rodina, partneri a veľmi intenzívne aj deti. Deti rodičov, ktorí užívajú alkohol často a dlhodobo, žijú v trvalej neistote. Môžu sa sústavne stretávať s nezáujmom, agresiou, hrubosťou. Veľmi často sa za túto situáciu hanbia a pred ostatnými ju taja. Na životy detí to má následky aj v dospelosti. Stretávajú sa s nedostatočnou dôverou a problémami vo vzťahoch. Ťažkosti s pochopením komunikácie a pravidiel v rodine si môžu následne prenášať do svojho partnerského života či výchovy svojich detí. Alkohol je aj príčinou násilia v rodinách a medzi partnermi. Rozvodovosť medzi partnermi, kde jeden alebo obaja často a dlhodobo pijú alkohol, je nadpriemerná. V partnerskom spolužití sa vyskytuje slabá komunikácia, narastajúci hnev, nízka intimita, nižšia plodnosť a potencia, poruchy erekcie, utrácanie spoločných financií za alkohol i tzv. alkoholická žiarlivosť – neúmerne žiarlivé prejavy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:06