Doprajte si, nielen na Silvestra, ozajstnú kvalitu. Cesta k nej je jednoduchšia, ako ste si mysleli.
1. Iné jedlo, iné víno
Slávnostná príležitosť si žiada slávnostné menu a každý chod vlastné víno. Ako teda postupovať pri servírovaní? „Spravidla od ľahkých bielych vín k ťažším bielym, od ľahkých červených k ťažším červeným. Staršie víno by sa malo piť po mladom sviežom, nie naopak,“ upozorňuje Beáta Vlnková. Sladkou bodkou na záver je digestív v podobe portského, tokajského alebo slamového vína.
2. Víno ako aperitív? Áno!
Úlohou aperitívu je správne naladiť chuťové bunky. Ideálne v podobe suchšieho šumivého vína. Dobrou voľbou je podľa Beáty Vlnkovej aj mladé, svieže biele suché víno alebo suché ružové víno. Rovnako suché sherry alebo tokajské samorodné suché víno. V žiadnom prípade neexperimentujte s destilátmi s vysokým obsahom alkoholu. „Napríklad slivovica sliznici prázdneho žalúdka vyslovene škodí. Okrem toho otupí chuťové bunky a nebudete si vedieť vychutnať ďalšie víno,“ upozorňuje prezidentka somelierov. Nevhodným aperitívom je podľa nej aj nápoj s vysokým obsahom cukru, ktorý skresľuje chuťové dojmy a zbytočne zasýti.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
3. Sekt nie je šampanské
Bublinky v pohári ešte neznamenajú, že máte tú česť so šampanským. Tým názvom sa môžu označovať len šumivé vína pochádzajúce z oblasti Champagne vo Francúzsku. „Výrobcovia v iných regiónoch môžu k označeniam svojich šumivých vín vyrobených klasickou metódou kvasenia vo fľaši pridávať značenie ako méthode traditionelle,“ vysvetľuje Beáta Vlnková. Rozdiel medzi sektom a šampanským, mimochodom, spoľahlivo naznačí aj cena. Apropo, vedeli ste, že Bratislava bola prvým miestom mimo hraníc Francúzska, kde sa šumivé víno vyrábalo podľa originálneho francúzskeho receptu už od roku 1825?
4. Ponúknite hosťom Kir
Populárny francúzsky koktail Kir sa skladá z likéru z čiernych ríbezlí zaliateho bielym vínom. Vznikol na počesť starostu mesta Dijon Felixa Kira a jeho celoživotnej lásky k dobrému jedlu a pitiu. Hoci recepty na Kir sa často menili, pozíciu stálice získal Kir royal zo šampanského a z ríbezľového likéru.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
5. Doprajte vínu vlastný kalich
Svieže, voňavé, harmonické, ľahké, elegantné, zaguľatené, žiaden nápoj nemá toľko prívlastkov ako víno. Aby vynikli, je potrebné víno servírovať pri správnej teplote a v správnom pohári, presnejšie v správnom kalichu. „Ideálne je mať doma aspoň jeden druh kalichov na sekt, dva druhy kalichov na biele víno a dva kalichy na červené vína – jeden na vína typu Bordeaux a jeden na vína burgundského typu,“ vysvetľuje prezidentka somelierov. Poháre, pochopiteľne, dolievame iba do jednej tretiny, aby sme víno mohli jemne „rozvíriť“ a uvoľniť tak jeho arómy.
6. Osvojte si rituál dekantovania
Ak chcete doviesť servis vína k absolútnej dokonalosti, zaobstarajte si dekantér, teda karafu, ktorá slúži na dekantovanie vína. Odborne sa tak nazýva rituál pomalého prelievania vína z fľaše do karafy. Dekantovať môžeme všetky vína – biele, červené i šumivé.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
7. Uprednostnite vínotéku
Pri nákupe vína máte na výber viacero možností. Buď navštívite vínotéku, vinára, objednáte si víno cez internetový obchod alebo zájdete do supermarketu. Odborníci odporúčajú prvé dve z nich. V špecializovaných vínotékach pracuje vyškolený personál. Somelier pozná charakter a vlastnosti jednotlivých vín, snaží sa zistiť vaše preferencie a dokáže ich zladiť s konkrétnym pokrmom. Dobrou voľbou je aj návšteva vinára – tu sa dozviete viac o tom, ako vinár víno vyrobil, aký bol ročník, ako odporúča víno skladovať a podobne.
8. Nákup v supermarkete je ťažší
K hlavným nevýhodám nákupu vína v supermarketoch patrí, že jednak tu nestretnete someliera, neviete, ako dlho bolo víno vystavené v regáloch a ako bolo skladované. Napriek tomu, aj v obchodných reťazcoch sa dá nájsť dobré víno. „Mám veľmi dobré skúsenosti s nákupom vína v supermarketoch napríklad vo Francúzsku. Určite však v supermarkete nenakupujte drahé vína, s ich výberom by vám naozaj mal pomôcť somelier,“ upozorňuje Beáta Vlnková. Pozor aj na vína vo výpredaji, tie je podľa nej potrebné zvyčajne rýchlo vypiť.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
9. Dobré neznamená drahé
Cenu vína ovplyvňuje viacero faktorov. Do úvahy treba brať cenu fľaše, zátky a kde je ešte samotný obsah? „V cene sa odráža aj to, či sa víno oberá ručne alebo strojom, či dozrievalo v barikovom sude alebo v nereze, ako dlho bolo uskladnené v archíve. Ťažko povedať, od akej cenovej hladiny sa začína skutočná kvalita, možno od desať eur...“ vysvetľuje prezidentka somelierov. Automaticky však neplatí, že čím je víno drahšie, tým bude kvalitnejšie. „Pri drahších vínach nárast cien nepôjde priamoúmerne kvalite, tu ako pri iných produktoch platíte aj za značku a meno,“ dodáva Beáta Vlnková.
10. Popri víne nezabudnite na vodu
Ak vás a vašich hostí na druhý deň bolí hlava, nie je to z toho, že ste pili veľa vína. „Pili ste málo vody a organizmus je dehydrovaný. Za každým kalichom vína by mal nasledovať pohár vody,“ uzatvára prezidentka Asociácie somelierov SR.