shutterstock
StoryEditor

Psychológ odpovedá: Prečo sú naše deti tak závislé na sociálnych sieťach?

12.02.2020, 12:00
Životný štýl
Sociálne médiá sú pre teenagerov prirodzeným prostredím, v ktorom sa však rodičia občas cítia ako ryba na suchu.

"Na formovanie sebavedomia v dospievaní má predovšetkým vplyv dlhodobý vzťah s oboma rodičmi. Dobrý vzťah s matkou pomáha dievčatám mať mamu ako vzor, ​​dobrý vzťah s otcom, ktorý svoju dcéru chváli, zase povzbudzuje jej sebavedomie a istotu, že je dobrá taká, aká je, " vysvetľuje psychológ Ján Kulhánek z pražskej psychoterapie Anjel. V dospievaní tiež pre deti začnú hrať prím aj názory kamarátov a spolužiakov. A práve kontakt s nimi na sociálnych sieťach sa zdá byť tak jednoduchý a možný prakticky nonstop.

Obrazovka znesie všetko


"V dospievaní je tiež veľmi dôležitý kontakt s rovesníkmi, dievčatá túžia byť prijímané svojimi spolužiakmi a sú veľmi citlivé na kritiku, najmä ich vzhľadu. Sociálne siete v tomto veku posilňujú pocit blízkosti, ak má dievča dostatok "živých" kamarátov, a naopak posilňujú pocity osamelosti, keď sa kontakt s rovesníkmi redukuje hlavne na sociálne siete. Problém je tiež v tom, že papier a počítač znesie všetko, komentáre na sociálnych sieťach nie sú zďaleka vždy iba pochvalné a podporné, " dodáva psychológ a naráža tak na problém kyberšikany.

Podľa prieskumu vykonaného kozmetickou firmou Dove medzi britskými dospievajúcimi od 13 do 18 rokov dvakrát narastie tlak, ktorý cítia pri používaní sociálnych médií (z 30% na 60%). Každý týždeň potom dievčatá strávia v priemere hodinu a 24 minút fotením svojich selfies a ich úpravou, aby na svojich vrstovníkov urobili čo najlepší dojem. Ten potom hodnotia najmä podľa počtu získaných lajkov - v priemere by si pritom každá z nich priala trikrát viac pozitívnych reakcií, než koľko ich v súčasnosti dostáva.

A ak má dievča či chlapec už vytvorený negatívny vzťah k svojmu telu, podľa prieskumu Dove má z používania sociálnych médií zlé pocity a túži ešte viac po ocenení. Aj to je jeden z dôvodov, prečo firma rozbehla kampaň na podporu sebavedomia s názvom #NoLikesNeeded (Lajky nie sú potrebné).

"Niekedy ma online aktivita mojej dcéry desí," prezradila nám tridsaťpäťročná Mirka, matka štrnásťročnej Mariky. "Na Facebooku a ďalších sieťach je v podstate neustále, akonáhle má voľnú chvíľku, trávi ju česaním a líčením a nakrúcaním sa pred zrkadlom v snahe urobiť si čo najlepšie selfie. Denne ich nafotí pokojne päťdesiat až sto a dokonca mi priznala, že ak získajú menej ako 40 lajkov, tak ich vymaže, pretože je to málo, " zverila sa nám Mirka. Lenže jej dcéra rozhodne nie je v dnešnej dobe výnimkou. Hoci ako rodičia nemôžete príliš ovplyvniť aktivitu svojich detí v online prostredí, stále toho ešte môžete urobiť celkom dosť.

V žiadnom prípade nenechajte dieťa posielať nikomu svoje fotky v spodnej bielizni alebo dokonca bez nej a opakujte mu, že čo je raz na internete, zostáva tam už naveky - aj keď hlúpe fotky vymažete a zbavíte sa napr. celého účtu.

Rozprávajte sa o rozdiele medzi virtuálnym a reálnym svetom. Fotky celebrít (vrátane ich účtov na sociálnych sieťach) a modeliek sú retušované a ďalej upravované, preto sa zdajú tak dokonalé. Pobaviť sa môžete aj na tom, ako sa väčšina ľudí podvedome snaží urobiť svoj život online zaujímavejší a krajší, než aký v skutočnosti je.

Preberte tiež hodnotu ozajstného priateľstva a rozdiel medzi priateľmi z mäsa a kostí a tých virtuálnych. Ak niekto zdieľa a lajkuje moje príspevky, neznamená to nutne, že je to môj priateľ a mala by som si preto rozmyslieť, čo všetko mu o sebe prezradím.

Ako budovať sebavedomie


"Rodičia môžu pomôcť hneď niekoľkými vecami - jednak majú ísť deťom dobrým príkladom, sami sa majú o svoje telo primerane starať a mať ho primerane radi, stále sa nekritizovať, nezdôrazňovať napríklad nadváhu. Potom je dôležité dieťa zdravo podporovať k pozitívnemu sebaobrazu, chváliť, hovoriť mu, že mu to pristane, ale tiež nedovoliť mu prejedať sa sladkým a smerovať ho k primeranému pohybu. Nakoniec je veľmi podstatný spomínaný dobrý vzťah s mamou, " nabáda rodičov psychológ Jan Kulhánek.

V čase okolo puberty je bežné, že sa dievčatá aj chlapci začnú viac zaujímať o svoj vzhľad a budú sa snažiť zapadnúť do partie alebo sa naopak nejako individuálne prejaviť. A aj keď sa asi nezhodnete na všetkých kúskoch v šatníku a nebude vám po chuti nápad na tetovanie alebo piercing, môžete deťom ustúpiť napríklad s bláznivým účesom, ktorý mu tak ako tak odrastie. Neprehliadnite ale najrôznejšie snahy o diéty a razantné fitness plány. Mohlo by ísť o známku narušeného videnia svojho vlastného tela.

"To sa obvykle deje postupne. Spoznáme to tak, že dieťa trávi svojím vzhľadom stále viac času, prevažuje neoprávnená sebakritika, vyjadrovanie negatívneho vzťahu k sebe a z toho plynúcej zlej nálady. Túto nespokojnosť so sebou a svojím telom môže potom dievča riešiť skrz jedlo rôznymi diétami alebo nadmerným cvičením. Alebo sa sociálne uzatvára, prestáva chodiť medzi deti, " opisuje psychológ s tým, že v takejto situácii by mali rodičia s dieťaťom vyhľadať odbornú pomoc.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 04:25