shutterstock.com
StoryEditor

Tajomstvá psychológie: Takto jednoducho si zdvihnete hladinu šťastia

10.02.2020, 11:15
Vzťahy
Psychológovia zistili, že ak niekomu pomôžete, hormóny šťastia zaplavia aj vás. No ak altruizmus nie je vašou silnou stránkou, príjemné pocity si môžete vyrobiť aj inak. Napríklad maznaním, tvorbou, pohybom...

Rodina, láska a odpustenie sú hodnoty, ktoré sa nedajú zaplatiť. Keď však psychológovia podrobili ľudské dobro vedeckému skúmaniu, zistili, že v pozadí pozitívnych činov sa v podstate skrývajú ekonomické pohnútky. Za dobro vám síce konto nenarastie, ale aj dobrý pocit znamená zisk.

Pomáhajte

Ak ľudský mozog prirovnáme k počítaču, funkcia „obdarúvanie“ uvoľňuje endorfíny, čiže hormóny vyvolávajúce pocit šťastia – tvrdí článok v Psychology Today a odvoláva sa na Dr. Stephena Posta, ktorý mal na starosti štúdie financované Inštitútom neobmedzenej lásky. Z nich ďalej vyplýva, že empatia a súcit priamo súvisia s aktom dávania a prirovnáva ich k prejavom materinskej lásky, pri ktorých sa vyplavuje ďalší hormón šťastia – oxytocín.
Keď iný neurovedec, Dr. Richard Davidson, skúmal snímky magnetickej rezonancie mozgu budhistických mníchov meditujúcich na tému súcit, zaznamenal mozgovú aktivitu aj v oblasti mozgu spojenú s plánovaním pomoci. To znamená, že ak mozog zapína funkciu „súcit“, súčasne aktivuje aj funkciu „pomôž“. Takže sa nenechajte prevalcovať stresom v práci a gruntovaním domácnosti, ale pomôžte slabším. To je to, po čom bažia vaše mozgové neuróny.

Tvorte a maznajte sa

Po vlne emancipácie a s tým spojeným odmietaním aj typicky ženských ručných prác v posledných rokoch v mnohých krajinách znovu stúpa záujem o pletenie, vyšívanie, háčkovanie a vyrábanie dekorácií všetkého druhu. Vedci skúmali mozog aj pri týchto činnostiach a prišli k záveru, že mnohé ženy po nich siahajú intuitívne, pretože sa pri nich vyplavuje už spomínaný oxytocín. Áno, ten istý hormón, ktorý sa vo zvýšenej miere vylučuje pri pôrode a uľahčuje sťahy maternice, pomáha pri tvorbe materského mlieka aj tvorbe vzťahu medzi matkou a dieťaťom. Aby sa vaše polovičky nenudili, kým budete napríklad pliesť, navnaďte ich, aby si aj oni vyrobili niečo pre radosť. Či už plastové lietadielko, poličku alebo hoci len narúbali drevo. Aj tvorivé činnosti a fyzická práca totiž zvyšujú produkciu dobrých hormónov. Ich hladinu zväčša potrebujú zvýšiť najmä ľudia, ktorí v pracovnom čase zamestnávajú predovšetkým mozog a pritom sa takmer nehýbu.

Niet lepšej príležitosti, ako si byť nablízku a navzájom sa dotýkať. Maznajte sa – s deťmi, partnermi, domácimi zvieratkami, pohladkajte svojich rodičov... Áno, aj toto je vedecky potvrdené. Prejavy nehy štartujú produkciu hormónov šťastia, vyrovnávajú krvný tlak, zmierňujú bolesť a zvyšujú imunitu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:55