Niekoľkohodinové lety dajú cestujúcim poriadne zabrať. Musia sa spoliehať na ponuku jedla, ktoré im ponúkne priamo na palube letecká spoločnosť. Letušky a odborníci na etiketu, ktorí majú dlhoročné skúsenosti s cestovaním, majú pre pasažierov zopár dôležitých odporúčaní.
Pre Insider sa na túto tému vyjadrili odborníci, ktorí majú s gastronómiou a stravovaním sa pasažierov na palube, najviac skúseností.
Letuška a odborník na etiketu vám v galérii poradia, ktorým potravinám sa na palube lietadla určite vyhnúť:
- Výrazné pachy: Odpustite si potraviny, ktoré vylučujú silné arómy a to akéhokoľvek druhu, hovorí Lizzie Postová pre Awesome Etiquette. V tom rebríčku jednoznačne vedú ryby. V lietadle je malý stiesnený priestor a aróma z rýb je nepríjemná pre personál aj cestujúcich
- Letuška si spomína na pasažiera, ktorý si na palubu doniesol so sebou dokonca krabie nohy, čo viedlo k viacerým sťažnostiam.
- Podľa Postovej vás ale môže prekvapiť iná bežná vôňa: banány. Okrem toho upozorňuje na jedlá z obľúbených fast foodov, ktoré každý okamžite rozpozná. Joyce Foleyová, považuje za najrušivejšie pachy z vajec, tuniaka, cesnaku a hamburgerov. "Napriek tomu, že tieto jedlá sú vynikajúce, z úcty k ostatným pasažierom na palube lietadla a počas dlhšieho letu, sa ich zrieknite,“ hovorí.
- Zvoľte uzavretú nádobu. To je rada pre tých, ktorí využívajú služby spoločnosti, aj pre tých ktorí si nápoje prinesú na palubu. Postová upozorňuje, že ideálne je zvoliť nápoj v uzavretom alebo v dobre uzatvárateľnom balení, ktorý sa vám aj v prípade turbulencií, pristátia či inej manipulácie na palube nevyleje.
- Jedlo, ktoré môže spôsobiť neporiadok je napríklad sushi. Obľúbená pochúťka tohto druhu nepatrí na palubu lietadla.
- Vyhnite sa aj jedlám, ktoré predávajú na letiskách na tanieroch. Držte sa skôr potravín, akými sú sendviče, ktoré sa dajú rýchlo odbaliť a nevyžadujú príbor. Nie všetky balené potraviny sú však bezpečne uzavreté. Mapuana Faulknerová, letuška z Hawaiian Airlines, tvrdí, že počas svojej dvadsaťročnej praxe už "videla a cítila všetko" a dospela k záveru, že typickým príkladom „zápachového“ jedla je práve jedno z našich obľúbených: syrové krekry či chrumky. „Jedzte ich až po pristátí, “ odkazuje.
- Pohár s vínom, verte či neverte, nechutí rovnako na zemi a vo vzduchu. Presnejšie, nechutí tak dobre. Okrem základov všeobecnej etikety a prenosnosti je tu aj otázka chuti v nadmorskej výške. Štúdie zistili, že slané a sladké si nedokážeme vo vysokej nadmorskej výške vychutnať tak ako na zemi. To isté platí pre chuť alkoholu. "Víno sa javí ako oveľa kyslejšie a vodnatejšie, keď sa pije počas letu, takže si ho nemusíte vychutnať rovnako ako na zemi," hovorí Faulknerová. Strata chuti nemusí byť len kvôli zmenám v chuti. "Prišla som na to, že mäso a ryby, majú tendenciu vysúšať sa rýchlejšie kvôli nízkej vlhkosti," hovorí Joyce Foleyová, ďalšia letuška Hawaiian Airlines.