archív Aďka Balážová
StoryEditor

Máte strach z lietania? Letuška zo Smartwings vám poradí čo spraviť pred tým, ako nasadnete do lietadla

09.07.2019, 10:15
Životný štýl
Chcete spoznávať svet, rôzne kultúry, pamiatky, nádherne tyrkysové pláže, no je v tom jeden malinký háčik. Bojíte sa lietať a pri myšlienke na seba sediacu v lietadle, niekoľko kilometrov nad zemou, sa vám chce plakať? Slovenská letuška Aďka Balážová vám prezradí, aké situácie na palube zažila a čo treba robiť, ak máte strach.

Na začiatok treba povedať, že každý pasažier je úplne iný,ale vždy, keď sa nás pri nastupovaní niekto opýta či budú turbulencie, pretože sa bojí, tak si položím otázku, prečo má vlastne strach? Pozeral veľa leteckých katastrof? Mal nejakú nepríjemnú skúsenosť? Alebo je to len zlý pocit z toho, že nestojí nohami pevne na zemi? Málo ľudí si prizná, že ten strach máju už keď vchádzajú do lietadla, ale potom, ak nastane spomínaná turbulencia, tak je vidno ich strach v očiach.

​Mala som jedného cestujúceho, ktorý keď sme robili servis s občerstvením, sedel ako žiak v prvej triede, pozeral len pred seba a nič nechcel, tak sme sa ho opýtali, či je všetko v poriadku a vtedy sa nám priznal, že letí prvýkrát a že sa veľmi bojí. V takejto situácii sa snažím s nimi nadviazať komunikáciu, zistiť, prečo majú ten strach a čoho sa boja, až prejdeme k dovolenke alebo k niečomu inému, aby aspoň na chvíľku na ten strach nemyslel. A samozrejme, vždy im poviem, že sa nemusia ničoho báť, že máme najlepších pilotov, ktorí ich bezpečné dopravia buď na dovolenku alebo domov.

departure plane shutterstock.com

​Samozrejme ak sú pri nastupovaní kokpitové dvere otvorené, pokojne sa môžete pozrieť a uvidíte, že tam sedia dvaja vysmiati ľudia, ktorí urobia všetko preto, aby sme všetci prišli bezpečne do každej cieľovej stanice. Druhý typ cestujúceho je taký, ktorý sa nás opýta, či nemáme alkohol v lietadle, lebo má strach z lietania. A keďže naša spoločnosť má na predaj aj alkohol a my nemáme dôvod nedať im ho, teda ak vidíme, že už pred tým na letisku nevypili ďalšiu veľkú fľašu, tak väčšinou takíto ľudia si ten náš alkohol dajú a hneď zaspia. Dokonca sa mi stalo, že pani hneď zaspala a ani si tú fľaštičku nestihla otvoriť. Samozrejme s tým alkoholom treba opatrne, pretože väčšie množstvo môže určite uškodiť. Mala som prípad, kedy sme mali odletieť zo Španielska, všetko sme museli urobiť rýchlo, lebo zatvárali letisko a vždy, ako naschvál keď sa ponáhľate, tak sa niečo udeje. Pasažieri už sedeli, mali sa zatvárať dvere a zrazu jedna pani dobehla zo zadu, že ona vystupuje z lietadla a že nepoletí. Tak sme sa jej opýtali, aký má na to dôvod a pani povedala, že sa veľmi boji a začala plakať. Lenže o pár minút už sedela u nás v galley, v našom pracovnom priestore na zemi a začala sa vyzliekať. A vtedy sme si všimli, že v tomto už nie je asi len alkohol, ale aj iné látky. Poslednýkrát sme sa jej opýtali či s nami letí alebo nie, lebo musíme opustiť letisko. Nakoniec sa nejako vzchopila a odišla si sadnúť s tým, že hneď zaspala. Našťastie.

sleeping on plane shutterstock.com

​Boli aj prípady, kedy ľudia už sedeli na miestach a pán sa zrazu postavil a povedal, že on to nedá a vystupuje. A naozaj aj vystúpil a nepoletel s nami, ale s takýmto strachom, ak to už niekto vzdá dopredu, mi neurobíme nič. Samozrejme, že sa ho snažíme ešte prehovoriť, veď tam má rodinu, ako mu bude na dovolenke dobre, že je to krátky let a že sa nemá čoho báť, ale bohužiaľ, niekedy je strach silnejší. Ja osobne mám rada, keď sú v lietadle obrazovky, ľudia si sledujú trasu kade letíme, deťom niekedy púšťame rozprávky a aj vďaka týmto obrazovkám si pasažier privedie aj trošku iné myšlienky. A preto ľuďom odporúčam nech si zoberú filmy v ipadoch, telefónoch alebo počítačoch, poprípade hudbu, noviny, knihy... Veľa lietadiel je aj bez obrazoviek a s týmito pomocníkmi im to rýchlejšie ubehne. Niektorí ľudia, napríklad aj moja mamina, si vždy dáva tabletku na spanie. Síce hovorí, že nemá strach z lietania, ale lepšie je jej na zemi, a preto ten let radšej prespí. Aj toto je riešenie, ale opäť si dávajte pozor na to, aby ste to nekombinovali s alkoholom, keďže to môže mať v konečnom dôsledku úplne iný účinok. Vždy si treba spomenúť na to, že letecká doprava je ťa najbezpečnejšia aj keď to trasie alebo sú turbulencie, tak rovnako to trasie aj vo vlaku, aj v aute. Keď nepomôžu ani tieto faktografické údaje, pokojne sa dajte s nami do reči a my urobíme všetko preto, aby sme vám spríjemnili let.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 05:33