
IVANČICE, ČESKO
V rodisku Menšíka a Muchu
Cesta zo Slovenska na Moravu je bezpochyby rýchlejšia po diaľnici, no ani zďaleka nie je taká romantická ako po klasickej trase cez kľukatý terén plný viníc. Vinohrady vpravo i vľavo turistov naladia na to, čo ich čaká od Valtíc po Moravský Krumlov. Práve tam je centrum diania Záviškovcov. Lada a Radek začali robiť víno najprv len pre seba, takpovediac zo špásu. Dnes ich malé vinárstvo Lara poznajú nielen domáci, ale najmä návštevníci regiónu. A nie je ich málo. Za vinárskou turistikou tam prúdia Česi, Slováci, Rakúšania, Nemci, Poliaci a Maďari. Vinári z Lary ulahodia tým, ktorí majú radi ovocné tóny v pohári. Ich vína zrejú v dubových a agátových sudoch. Majú aj frizzante, čiže perlivé víno.
Zeleninová zmrzlina
Moravský Krumlov by zrejme na mape prehliadlo mnoho cestovateľov, ak by v miestnom renesančnom zámku nebola výstava Slovanská epopeja od Alfonsa Muchu. Secesný maliar svetového významu namaľoval 20 obrazov na lodné plátna s rozmermi 6 x 8 metrov. Trvalo mu 18 rokov, kým znázornil kľúčové udalosti Slovanov. Pomáhal si pritom lešením i drevenými schodmi, ktoré sú vystavené tiež. Majú viac ako 100 rokov a umelec na nich bežne stál aj 10 hodín denne. Mimochodom, narodil sa v neďalekých Ivančiciach. Rovnako tak ako herec Vladimír Menšík. V historickej budove Starej radnice má humorista svoju expozíciu plnú osobných vecí, rodinných i filmových fotiek. Región bol od 19. storočia známy taktiež pestovaním špargle. Vozili ju dokonca aj na cisársky dvor do Viedne. I preto sa každoročne na jar v meste konajú Slávnosti špargle a vína. Renomovaní kuchári si postavia svoje stánky na námestí a varia pred očami divákov. Ochutnať možno špargľu s holandskou omáčkou, jej vyprážanú verziu, v šaláte, so slaninou, ale aj na sladký spôsob ako cheesecake či zmrzlinu. Už teraz si poznačte do kalendára dátum 22. – 24. 5. 2026, aby ste túto výnimočnú udalosť nepremeškali.
DUNAKILITI, MAĎARSKO
Čárda, kde chodí viac Slovákov ako Maďarov
Keď si pred vyše 100 rokmi jedna z maďarských rodín v Dunakiliti pri Dunaji postavila víkendový dom so slamenou strechou, určite nikto nechyroval, že raz z neho bude vyhľadávaná čárda plná slovenských hostí. Slovenčinu počuť takmer pri každom stole v Sári Csárda. Dôvod? Poctivá maďarská kuchyňa. Veď posúďte: fazuľovica, halászlé, grilovaný sumec, pečená kačka či bravčové pľúcka so zemiakovou knedľou. Jedálny lístok je od roku 2009 nemenný. Samozrejme, štyrikrát ročne nechýba sezónne menu, no hostia i tak preferujú hlavne klasiku na tanieri. Dobre vedia, že recepty sú z kuchárskej knihy majiteľovej svokry Sári. Do tradičného maďarského vidieckeho domu sa aj tak žiadne experimenty modernej kuchyne nehodia. Ľudové motívy na stenách, hlinené taniere, krčahy i drevené náradie, ktoré vidieť všade naokolo, pozbierali od rodiny aj susedov. Obľúbenou sladkou bodkou sú šomlói halušky, čiže korpus s vanilkovým pudingom, rumovými hrozienkami a čokoládovou polevou. Kto preferuje tekutý dezert, špecialitou podniku je mix čerešní, ananásu, višní a moruše vo forme pálenky.
Rybačka z terasy
Majiteľ čárdy Ferenc Szalay nechce, aby sa hostia najedli a odchádzali preč. Okolité prostredie uprostred prírody na brehu Dunaja ponúka program pokojne na celý deň. V päťhektárovom parku sa vybláznia deti, milovníci koní a ďalších domácich aj hospodárskych zvierat. Rybári môžu udicu hodiť do vody rovno z móla, ktoré je na brehu reštauračnej terasy. Športovci tiež neobídu naprázdno. Keď si požičajú kanoe, objavia zákutia na Dunaji, ktoré sa im za iných okolností nepodarí. Prípadne nasadnú na bicykle a smerujú napríklad do Rakúska. Na hranice je to len 20 kilometrov.