shutterstock.com
StoryEditor

MOBIL patrí k jedným z najväčších zlodejov nášho času! Naučte sa vypnúť ho!

28.08.2019, 13:10
Životný štýl
Pustili ste sa do podnikania a máte pocit, že všetko musíte okamžite vyriešiť? Aj doma pri sledovaní filmu s manželom? Alebo pri pomáhaní vašim deťom s úlohami? Nie. Vypnite a venujte sa vašim blízkym aj samy sebe. A zbavte sa zlodejov času.

Hranica práca – súkromie
Sme matkami, manželkami, dcérami, sestrami, priateľkami... a niektoré z nás aj podnikateľkami. Každá jedna rola si vyžaduje náš čas a plnú prítomnosť. „To znamená, že keď som v role matky alebo manželky, neriešim prichádzajúce maily alebo telefonáty týkajúce sa firmy. Odložím telefón a vypnem upozornenia,“ hovorí Ľubica Takáčová, zakladateľka Life Up, spoločnosti zameranej na vzdelávanie a rozvoj potenciálu. Tento návyk sa dá naučiť. Aj ona sama si ho osvojila. „Najmä začínajúci podnikatelia firmou žijú, stále o nej uvažujú a hovoria. Treba vedieť vypnúť.“

Zlodeji času
Je normálne, že niekedy potrebujeme robiť činnosti, ktoré dajú príležitosť oddýchnuť hlave a telu. Keď však prestanú byť užitočné, môžu sa z nich stať zlodeji času. „Rozdeľujú sa často na vnútorných a vonkajších zlodejov času. Vonkajšími sú v súčasnosti najmä sociálne siete, rôzne blogy, instagram, weby, ktoré nám prinášajú uvoľnenie a oddych, ale plynutie času je pri nich neskutočne rýchle,“ upozorňuje Ľubica Takáčová. „Medzi vnútorné patria skôr sklon k lenivosti, k prokrastinácii, chýbajúca schopnosť povedať nie, rôzne obavy a predovšetkým neschopnosť proaktívne konať.“ Identifikujte svojich zlodejov času. Vytvorte si „inventár“ posledných dní (napr. záznam hodín dňa a činností v ňom) a pouvažujte, kde, ako s čím dlho ste trávili čas.

Hlavne byť efektívna
Zamerajte na seba pozornosť a počas niekoľkých dní vnímajte, kedy sa cítite plné energie a kedy sú tie chvíle, keď chcete robiť všetko naraz a hneď, a kedy sa vám nechce nič, len ležať a užívať si sladké ničnerobenie. „Schopnosť sústrediť sa závisí aj od toho, aký kvalitný spánok máme. Najčastejšie výsledky prieskumov ukazujú, že efektivita človeka a využívanie plnej energie je asi tri hodiny po prebudení a trvá v závislosti od životných a pracovných návykov,“ vysvetľuje koučka. „Po jedle efektivita a sústredenosť logicky klesajú, ale po pobyte na čerstvom vzduchu alebo aspoň hodinu a pol po jedle narastajú.“ Vnímanie svojej energie a efektivity počas dňa závisí od kvality spánku a od toho, ako zdravo máme nastavené životné návyky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 08:21