shutterstock.com
StoryEditor

Ste závislá od vášho mobilu? Toto je výzva. Skúste si dať od neho aspoň na chvíľu pauzu!

13.08.2019, 16:00
Životný štýl
Aj vy chytáte paniku, ak si ho doma zabudnete? Aj vy si tesne pred spaním pozriete Instagram, Facebook, obľúbené stránky a ráno po zobudení robíte presne to isté? Aj vy po mobile siahnete v aute vždy, keď zastanete na červenej?

Začalo to celkom nevinne. Kamoška si stiahla do svojho telefónu aplikáciu, ktorá jej na konci dňa ukázala presný čas, ktorý aktívne telefónu venovala. A ostala v šoku hneď prvý deň. Obrazovka jej ukázala presne tri hodiny, dvadsaťosem minút. Matka, novinárka, večne sa sťažujúca, že nestíha... Že by to všetko, čo ju zaujíma v telefóne viac ako realita, bolo na vine? S aplikáciou fungovala necelý týždeň a hoci sa aj snažila nahliadať do sociálnych sietí a do mailu menej často, nikdy jej čas strávený s telefónom v ruke neklesol pod tri hodiny denne. Tak sa rozhodla niečo urobiť, drasticky, okamžite. A dnes, po pol roku, tvrdí, že vlastne bola závislá.

Dobrý sluha, zlý pán
Máme plné ústa toho, že mladá generácia si svoj život bez smartfónov nevie predstaviť, ale podľa čiastkových výskumov Washington State University je na tom zle aj generácia medzi 35 – 50 rokov. Aktívni ľudia, žijúci vo vysokom tempe s externým životom v mobilnom telefóne. Do neho nazerajú v priemere každých 14 minút. Sme na sociálnych sieťach, kde sledujeme známych aj neznámych ľudí, komentujeme myšlienky kohokoľvek, zgrupujeme sa vo virtuálnych skupinách podľa spôsobu výchovy detí, podľa politického presvedčenia, podľa spôsobu životosprávy a všeličoho iného. V princípe sa z nás všetkých stávajú asociáli, ktorých nezaujíma okolie, ale viac ich baví virtuálny priestor a spôsob komunikácie v tomto svete preniká aj do toho reálneho. Len nedávno som sedela u kolegyni v obývačke, kde sme riešili jeden projekt, a jej 16-ročná dcéra bola hladná. To je ok. Aj to, že akurát nemala chuť si niečo urobiť sama, hoci jej mama mala prácu, je vcelku ok. Ale že jej poslala z izby esemesku, že by si dala obloženú žemľu a že či jej ju donesie do izby... to už asi v poriadku nie je. Keď už sme pri písaní správ, až 86 % ľudí okolo dvadsiatky preferuje aplikácie, kde sa píšu správy alebo cez ktoré sa posielajú hlasové správy. Samotné telefonovanie odišlo do úzadia... Po telefónoch siahame aj pri jedle s najbližšími, namiesto debaty o tom, aký mali deň, pozeráme videá, tutoriály, instapríbehy a presne to isté robíme aj za volantom. Počet tragických nehôd, úmrtí a kolízií, ktoré má na svedomí fakt, že počas jazdy esemeskujeme alebo sledujeme sociálne siete, dramaticky narastá...

Zistite, či ste závislá
Hlavne úprimne. Voči sebe. Ak bude viac odpovedí kladných ako záporných, tak nie ste úplne slobodná a informácie, ktoré v sebe skrýva tá malá vecička, vás ovplyvňujú viac, ako si myslíte. Testov na závislosť nájdete na internete viac ako dosť, stačí zadať do vyhľadávača, podľa psychológov je podstatných pár signálov. Prvý je ten, že si telefón so sebou beriete úplne všade. Posteľ, toaleta, sprcha, porada, obed v kantíne, dokonca ho pevne stískate aj vtedy, keď nakupujete mlieko a maslo.
Druhý je ten, že do neho pozeráte vždy, keď máte voľnú chvíľu. Mohli by ste si prečítať knižku, pozrieť film, napiecť koláč alebo pokecať so susedou, ale vy radšej sledujete príspevky ľudí na Instagrame... Tretí je ten, že do mobilu pozeráte, aj keď na vás niekto hovorí. Partner, mama, deti, kolegovia. Prikyvujete im, ale čítate pri tom recenziu novej pesničky od Demi Lovato a googlite, či naozaj znovu pije alkohol. Po siedmich rokoch abstinencie. Oči nezdvihnete. Štvrtý je nutkanie okamžite odpovedať na každú esemesku alebo mail, ktorý dostanete. Piaty je, že nech robíte čokoľvek, v pravidelných intervaloch ho vezmete do rúk a skontrolujete všetko – od mailov cez WhatsApp, Messenger až po Twitter. A šiesty je vzťah. Máte k nemu vzťah. K tomu mobilu. Potrebujete ho mať stále na očiach, potrebujete ho mať dostatočne nabitý, ak vám spadne na zem, cítite sa, akoby vám z kočíka vypadlo dieťa... A to nie je dobre. Odráža sa to na kvalite vášho života, aj na kvalite vás, ako človeka... Takže, ak ste medzi signálmi spoznali svoje správanie, patríte medzi státisíce ľudí, ktorých život zmenila virtuálna realita. V mobilnom telefóne.

Terapia, detox od sociálnych sietí
O tom, kto a prečo je aktívny na sociálnych sieťach, sa popísali kilometre článkov a štúdii. Počet „lajkov“ a „followerov“ v nás budujú pocit dôležitosti, mnohí na narodeniny ďakujeme stovkám priateľov, ktorí si na nás na nástenke spomenuli, akoby sme nevedeli, že Facebook na narodeninových oslávencov upozorňuje. Sú ľudia, čo na Instagram dajú aj 30 „stories“ denne, niektorí kývajú do objektívu a hovoria ahooooooj, niektorí ukazujú ako cvičia, iní si nakrúcajú deti – ako jedia, spia, opekajú, tancujú, nesú si zo školy vysvedčenie... A potom kontrolujú „lajky“, komentáre, prosto spätnú väzbu. Asi vás neprekvapí, že v Amerike už existujú terapie pre tých, čo si sociálne siete mýlia s reálnym životom a v časovom úseku, ktorý potrebujú, sa učia žiť bez nich. Bloger a novinár na voľnej nohe Jason Zook napísal o svojich 30 dňoch bez akejkoľvek sociálnej siete rozsiahly materiál rozdelený na dni a začiatky sa podobali absťákom. Bez žartu. Bolesť hlavy, pocit vákua, neiformovanosti, hoci celý internet mal k dispozícii. Osamelosť, neopodstatnený pocit odstrčenosti. Na konci mesiaca ale zistil, že efektivita jeho práce stúpla o sto percent, že oveľa častejšie obedoval s reálnymi ľuďmi, a nie s počítačovou obrazovkou, že viac športoval, viac spal, jedol zdravšie a vyčistila sa mu myseľ. Na udalosti v správach si urobil vlastný názor tak, ako to ľudia robili roky predtým, prehodil o nich pár slov s kolegami a viac sa o to, čo si o danej veci myslí jeho bublina na sociálnej sieti, nezaujímal. K sociálnym sieťam sa vrátil, ale už ich nemá v mobile a naučil sa svoj čas si kontrolovať.
Odborníci prirovnávajú závislosť od sociálnych sietí k závislostiam od alkoholu alebo drog. Ľudia, ktorí potrebujú pomoc, totiž s kamennou tvárou tvrdia, že kedykoľvek sa môžu odstrihnúť, kedykoľvek sa neprihlásia a že hoci aj sú celý deň online, ich výkon to nijako neovplyvňuje. Nuž, moja kamoška, o ktorej som písala na začiatku, je bez sociálnych sietí celý polrok. Stíha dvakrát toľko, čo predtým a v dobe telefónov – svojho a svojich detí – si stiahla už len jednu aplikáciu. Takú, ktorá nedovolí stiahnuť žiadnu appku sociálnej siete.


Čo sa stane, keď si z mobilu odstránite sociálne siete?
- Začnete zisťovať, že MÁTE čas!
- V meste, v autobuse, u lekára si budete všímať reálnych ľudí a situácie bez toho, aby ste ich okamžite vešali na internet.
- Vyčistíte si myseľ od všetkého „internetového bordelu“.
- Prestanete si myslieť, že svet je zlý a plný nenávisti (tak ako diskusie na sociálnych sieťach).
- Začnete NAOZAJ počúvať, rozprávať sa s blízkymi a VNÍMAŤ ich.
- Budete spať minimálne o hodinu dlhšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 22:09