shutterstock.com
StoryEditor

Fitness tréner vysvetľuje, aké sú pravidlá športovania počas leta. Dodržujete ich aj vy?

17.07.2019, 18:00
Životný štýl
Leto je už síce v plnom prúde, takže naše vysnívané ,,summer body" už asi nestíhame, ale to nevadí. Stále môžeme pre seba niečo spraviť, no pozor, je dôležité cvičiť a hýbať sa správne.

Aký je tohtoročný letný hit vo fitnescentrách?
Hitom pre ľudí, ktorí majú radi silovú vytrvalosť, bude určite novinka skupinového cvičenia BODYPUMP. Je to originálne cvičenie s činkou, ktoré tvaruje, rysuje a posilňuje celé telo a dá sa pri ňom veľmi rýchlo dostať do formy.
Aké sú pravidlá športovania v lete?
Najdôležitejší je pitný režim, lebo naše telo sa potením ochladzuje a v lete sa potíme pri cvičení oveľa viac ako v iné mesiace. Úpalu sa môžeme vyhnúť pokrývkou hlavy a aktivitou mimo najteplejších hodín dňa alebo cvičením v tieni. Kombinácia týchto faktorov so správnou stravou nám zabezpečí radosť z cvičenia bez strachu pred kolapsom, dehydratáciou, vyčerpaním či úpalom.

Postačí nám iba toľko propagovaná zelenina a ovocie, keď športujeme?
V lete sú nároky na organizmus vyššie, a preto strava musí byť pestrá a nemala by byť zložená iba zo zeleninových a ovocných štiav. Pri silovom tréningu vznikajú na svale mikrotraumy (malé poškodenia svalu), ktoré sú na zväčšenie prierezu svalu a jeho zvýšenú funkčnosť potrebné, preto je dôležité doplniť po cvičení bielkovinu a tú zo zeleninových štiav nezískame v množstve potrebnom pre náš organizmus. Športovec potrebuje minimálne 1,5 g bielkovín na kilogram vlastnej hmotnosti a maximálne 2 gramy bielkovín na kilogram vlastnej hmotnosti. Telo potrebuje pre svoje fungovanie aj energiu, ktorú môžeme získať z kvalitných tukov (oriešky, MCT tuky) a prírodných cukrov (datle, javorový sirup, ovocie).
Poskakujte, chudnite a tešte sa
Taká jednoduchá vec a koľko radosti a úžitku prinesie. Reč je o skákaní na švihadle. Údajne už 5-minútové skákanie môže zlepšiť činnosť srdca. Ak vydržíte skákať 10 minút, je to, akoby ste 30 minút behali, hrali dvojsetový tenisový zápas či zaplávali 650 metrov. Je do dokonalý spaľovač energie a koľko endorfínov sa vám pritom vyplaví, sa nedá spočítať. Keby ste si toto leto mali kúpiť len jednu vec, bolo by to rozhodne švihadlo!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 18:17