profimedia
StoryEditor

Odriekanie jedla či hladovka vám pri chudnutí nepomôžu. Na čo sa podľa odborníčky zamerať?

18.01.2022, 14:00
Životný štýl
Ak si myslíte, že práve drastické diéty vás dostanú k vysnívanej postave, ste na omyle. Dôkazom toho je aj rozhovor so známou fyzioterapeutkou Ivou Bílkovou.

Niektorí ľudia si namiesto pohybu zvolia nejakú diétu. Čo na to hovoríte?

Bez pohybu je chudnutie menej efektívne. Navyše drastické nárazové diéty sú pre naše zdravie rizikové a po ich ukončení vždy nasleduje jo-jo efekt, ktorý negatívne ovplyvní našu psychiku, posilní zlé stravovacie návyky a prispeje k rezignácii. Odriekanie a hladovanie je skrátka cesta do pekla. Zdravé chudnutie je pozvoľné, závisí od pohybu, ktorý nás baví a od vyváženého jedálnička, ktorý nám chutí.

Ako sa teda má človek motivovať, aby sa začal hýbať?

Celková zmena životného štýlu nie je jednoduchá, efektivitu a motiváciu určite zvyšuje odborná pomoc, či už je to osobný tréner, fyzioterapeut alebo nutričný ​​špecialista. Ciele bývajú rôzne: zlepšenie kondície, zdravotné problémy, veľa žien sa jednoducho chce len páčiť. Na to, aby sa cítili príťažlivejšie a sebavedomejšie stačí vystretý chrbát, ubrať pár centimetrov v páse a spevniť postavu. Ak však človek nie je sám presvedčený, že sa chce zmeniť k lepšiemu, šanca na úspech je len minimálna.

Aký pohyb by sme si mali vybrať, keď sme zdraví, vážime len pár kíl navyše a pracujeme v kancelárii?

Za ideálny pohyb sa stále považuje svižná chôdza. Stačí dvadsať minút dvakrát denne, cestou z práce a do práce a po pár týždňoch uvidíte zlepšenie v hybnosti svalov a aj sa menej zadýchate. Zdravé natiahnutie tela zabezpečia fyzioterapeutické cvičenia, joga alebo pilates. Pre ľudí so sedavým zamestnaním sú rozšírené lekcie cvičenia na boľavý chrbát. Zo športov je vhodný napríklad beh, korčuľovanie, bežky, starším ročníkom možno odporučiť nordic walking, mladších budú baviť bojové športy alebo moderný crossfit.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. október 2024 20:50