Teplo praje napríklad šíreniu salmonelózy. Jedlo konzumované v surovom stave treba preto dokonale umyť, potraviny zase poriadne prevariť alebo inak tepelne upraviť v pitnej vode. Slepačie vajcia v jedlách musia byť poriadne tepelne spracované. Dôkladné varenie usmrcuje mikroorganizmy, jedlo sa však musí variť minimálne 20 minút pri teplote 70 stupňov Celzia. Uvarené jedlo treba ihneď zjesť, ak sa opäť ohrieva, tak opäť pri minimálnej teplote 70 stupňov Celzia. Dôležité je zabrániť skríženej kontaminácii surových a už uvarených jedál. Pre prácu so surovým mäsom by mali mať gazdiné špeciálne vyhradené kuchynské pomôcky.Pixabay
StoryEditor

Tieto chyby robíme v kuchyni takmer všetci. Ničíme si však nimi jedlo a často aj zdravie

18.12.2018, 12:08
Životný štýl
Autor:
ip
Základné rady by mal ovládať každý, kto sa aspoň občas v kuchyni objaví.

Málokto z nás je odborníkom na varenie, ale v kuchyni existujú určité pravidlá, ktoré by sme mali dodržiavať. V opačnom prípade si buď zničíme alebo v horšom prípade kontaminujeme jedlo a privodíme ochorenie. Z odporúčaní, ktoré priniesol portál Reader´s Digest sme vybrali 18 hlavných zásad, píše style.hnonline.sk.

Základné rady v galérii by mal ovládať každý, kto sa aspoň občas v kuchyni objaví:

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 03:51