unsplash.com
StoryEditor

Niektoré vám prinesú zdravie či šťastie. Pozrite sa s nami na zvyky, ktoré sa tradujú medzi Slovákmi

24.12.2021, 07:00
Životný štýl
Vianoce, čas pokoja, lásky a radosti. Mnohé z vianočných zvykov upadli do zabudnutia, niektoré sa tradujú medzi ľuďmi dodnes. Pozrite sa s nami, aké tradície a zvyky vám prinesú zdravie a lásku.

Zdravie

Medzi potraviny, ktoré na štedrovečernom stole nesmú chýbať je cesnak. Hovorí sa, že by mal prinášať zdravie po celý rok. Taktiež si niektoré domácnosti dávajú na stôl orechy. Keď sa orech rozlúpne a jadro je zdravé, zdravie bude sprevádzať celú rodinu. Avšak ak je červivé alebo suché, rodinu postihne choroba a nešťastie. Zdravie sa veští aj z rozkrojeného jabĺčka. Keď z jadierok vznikne pekná hviezdička, pre rodinu to znamená zdravie, šťastie a hojnosť. Ak bude červivé, taký bude aj váš zdravotný stav. Taktiež sekera a putňa s vodou mala zabezpečiť silu. Dokonca sa dala kedysi predpovedať smrť alebo choroba podľa sviečky. Ak nestála rovno, ale k niekomu sa naklonila, práve toho mala v budúcnosti postihnúť. Rovnaký osud mohlo stretnúť aj toho, kto rozbil pohár či prevrátil fľašu.

Bohatstvo

Aby bola rodina bohatá, na Štedrý deň by sa nemalo nič požičiavať a všetko požičané by sa malo vrátiť. Taktiež sa kedysi zisťovalo, odkiaľ prišiel prvý návštevník, či zhora alebo zdola. Podľa toho malo majetku ubúdať alebo pribúdať. Vianočným cestom, ktoré zostalo z pečenia chleba či koláčov sa ponatierali stromy, aby v budúcnosti dobre rodili. Na štedrovečernom stole bývala rozsypaná pšenica, mak a rôzne strukoviny, aby priniesli bohatstvo. Okrem drobných semien sa dodnes pod obrus dávajú mince či rybie šupiny, ktoré majú rovnakú moc. Zaujímavé je, že sa v minulosti pod stôl dávali aj pracovné nástroje, aby sa za celý rok nepolámali a muži mali v práci šťastie. Na 1. sviatok vianočný sa dospelí a deti umývali vo vode, v ktorej boli vložené mince, ktoré mali zabezpečiť dostatok peňazí po celý rok.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:24