Je bezkofeinová káva naozaj zdravšia?Shutterstock
StoryEditor

Bezkofeínová káva je zdravšia ako klasická. Fakt alebo mýtus? Tu je odpoveď

29.03.2025, 19:00
Zdravie

Káva patrí k nápojom, bez ktorého si väčšina z nás svoj život ani len nedokáže predstaviť. Lahodná a jedinečná chuť, ktorá nám zaručene dodá energiu, mňam! Čoraz viac ľudí však začína uprednostňovať bezkofeínové varianty. Dokonca sa často tvrdí, že tento druh kávy je o niečo zdravší ako ten klasický. Je to pravda alebo len ďalší mýtus?

Káva patrí medzi celosvetovo najobľúbenejšie nápoje a väčšina populácie denne vypije hneď niekoľko pohárov. Zaujímavosťou je, že každý rok sa svetovo odhaduje spotreba asi 500 miliárd šálok kávy! 

O čo presne ide?

Na začiatok uveďme, čo to vlastne bezkofeínová káva je a prečo je taká populárna.Ide o kávu, v ktorej bol kávovým zrnám podiel kofeínu znížený na minimálne množstvo. V Európskej únii sa za takúto kávu považuje len tá, ktorej zrná obsahujú najviac 0,1 % kofeínu. Odborníci prišli na to, že takýto nápoj kofeín predsa len obsahuje, avšak v minimálnom množstve. 

Kofeín sa z kávy odstraňuje ešte pred samotným pražením kávových zŕn. Vďaka odstráneniu stráca niekoľko svojich typických čŕt. Jednými z nich je aj jej výrazná chuť. Káva bez kofeínu je jemnejšia a nie je tak prenikavá, ako tá klasická.

Prečo ju rozhodne piť

Takýto typ kávy so sebou prirodzene nesie pozitíva, ale aj niekoľko negatív. Tu sú niektoré priaznivé vlastnosti bezkofeínovej kávy, ktoré sa oplatí využiť. 

1. Menej kofeínu: Práve jej základná vlastnosť môže byť výhodou. Je totiž vhodná pre ľudí citlivých na kofeín, tehotné ženy alebo tých, ktorí majú problémy so spánkom.

2. Nižšie riziko niektorých ochorení: Niektoré štúdie naznačujú, že bezkofeínová káva môže znižovať riziko srdcových ochorení a hypertenzie.

3. Stále obsahuje antioxidanty: aj bezkofeínová káva obsahuje polyfenoly a iné zdravé látky rovnako ako tá klasická.

Pozor na negatíva 

Ak sa pre takýto druh nápoja predsa len rozhodnete, zohľadnite aj niekoľko negatívnych aspektov.

1. Použitie chemikálií: Niektoré spôsoby dekofeinizácie môžu zanechávať stopové množstvá chemických látok, čo pre naše telo nie je priaznivé.

2. Menej prírodných zlúčenín: Odstránenie kofeínu môže viesť k zmenšeniu obsahu niektorých prospešných látok. Práve tie často krát vedia nášmu organizmu pomôcť.

3. Chuť a aróma: Niektorí milovníci kávy tvrdia, že bezkofeínová verzia nemá tak bohatú chuť ako klasická káva. Ak patríte medzi pravých kávičkárov, jej chuť vás pravdepodobne neuspokojí tak ako bežná verzia.

Každý z nás je iný

Hoci takáto káva ponúka niektoré zdravotné výhody, tvrdenie, že je automaticky zdravšia ako klasická, je zavádzajúce. Závisí to od individuálnej tolerancie kofeínu, metódy spracovania a celkového životného štýlu. Ak sa rozhodnete pre bezkofeínovú kávu, vyberajte takú, ktorá bola spracovaná šetrnejšími metódami. Ak naopak zostanete pri klasike, nepreháňajte to.

V konečnom dôsledku, pre niektorých ľudí je takáto káva lepšou voľbou, no pre iných môže byť klasická verzia prospešnejšia. Vo všetkých prípadoch platí, že umiernenosť a zlatá stredná je kľúčom k zdraviu. A to aj v tomto smere.

 

Elementy ženy: Marián Hornyák

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. marec 2025 19:02