Zistite, ktorá káva je najzdravšia.dreamstime
StoryEditor

Niečo pre kávoholičky: Neuveríte, ktorý druh kávy je považovaný za najzdravší

03.07.2024, 19:00
Zdravie

Pijete kávu každý deň a nedokážete si bez nej predstaviť život? Káva je síce skvelým prostriedkom na navodenie dobrej nálady a zvýšenie fyzického výkonu, no rovnako tak so sebou môže priniesť aj negatívne účinky. Tým sa však môžete vyhnúť v prípade, že pijete kávu, ktorá telu príliš neškodí. Zistite, ktorá káva je údajne najzdravšia.

Ak patríte k milovníčkam kávy a pijete tento nápoj aj niekoľkokrát za deň, mali by ste si dať pozor na niektoré jej druhy. Podľa odborníkov sa oplatí vyhýbať nefiltrovanej káve, ktorá zvyšuje cholesterol a riziko infarktu. K nej sa radí napríklad turecká káva, klasické espresso, obľúbené cappuccino, ale aj french press káva. Ak by ste chceli dopriať svojmu telu len to najlepšie, rozhodne si zaobstarajte tento druh kávy, ktorý je považovaný za najzdravší. 

Podporuje dlhovekosť

Podľa odborníkov patrí filtrovaná či prekvapkávaná káva k tým najzdravším druhom. Dôvodom je najmä fakt, že obsahuje omnoho menej olejových látok ako nefiltrovaná káva. Takýmto spôsobom tak zabraňuje vzniku vysokého krvného tlaku, cholesterolu a trápiť vás nebudú ani problémy so srdcom. Tento druh kávy naopak podporuje dlhovekosť,  zlepšuje koncentráciu či pozornosť, navodzuje dobrú náladu a predovšetkým môžete vďaka nej podať lepší výkon pri fyzických aktivitách. Takisto je schopný znížiť riziko vzniku rakoviny, cukrovky či Alzheimerovej choroby. Ak vás však filtrovaná káva neláka, môžete si svoj obľúbený druh kávy vylepšiť, aby ste z neho dostali viac pozitívnych než negatívnych účinkov.

Ak vám filtrovaná káva nechutí

Zbožňujete nefiltrované espresso či kávu z french pressu? V tom prípade si do nej už nepridávajte mlieko, smotanu ani cukor. Ten totiž vo veľkom oslabuje imunitu, podporuje vznik srdcových ochorení a ukladá v tele tuky. Ak kávu nedokážete vypiť bez cukru, nahraďte ho zdravším sladidlom, ako je napríklad stévia, agáve, čakanka či javor. Rovnako tak si dajte záležať aj na kvalite kávy a jej zŕn, ktoré by nemali byť plné chemikálii.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. júl 2024 19:14