Cukor môže byť škodlivý, ale často krát nevyhnutný.Shutterstock
StoryEditor

Cukor: Priateľ alebo nepriateľ? Naučte sa, kedy ho potrebujeme a kedy nám škodí

12.03.2025, 06:00
Zdravie

O cukroch, sladkých nápojoch či koláčikoch sa za poslednú dobu hovorí ako o veľkej pohrome. Odborníci tvrdia, že pre naše zdravie nie sú prospešné a mali by sme sa im maximálne vyhýbať. Avšak ani toto tvrdenie neplatí vo všetkých prípadoch. V niektorých oblastiach môže byť pre nás cukor dokonca prospešný. Viete, o ktoré ide?

Na druhej strane, nie je cukor ako cukor. Tu je niekoľko odporúčaní ako do svojich dní zaradiť zdravšie alternatívy a žiť plnohodnotnejší život. 

1. Uprednostňujte prirodzené zdroje cukru: Ovocie, zelenina a celozrnné produkty obsahujú vlákninu, ktorá pomáha regulovať vstrebávanie cukru a zabraňuje prudkým výkyvom hladiny glukózy v krvi.

2. Obmedzte rafinovaný cukor: Sladké nápoje, koláče a spracované potraviny obsahujú veľké množstvo pridaného cukru, ktorý môže viesť k obezite a metabolickým poruchám.

3. Kontrolujte veľkosť porcií: Aj zdravé potraviny obsahujúce cukor je potrebné konzumovať s mierou. Nadmerná konzumácia môže viesť k zvýšenej tvorbe telesného tuku.

4. Sledujte glykemický index: Potraviny s nízkym glykemickým indexom uvoľňujú cukor do krvi pomalšie, čím pomáhajú udržať stabilnú hladinu energie.

 

Elementy ženy: Renáta Názlerová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. marec 2025 06:02