Ak trpíte príliš veľkou únavou, mali by ste to začať riešiť.Shutterstock
StoryEditor

Stop únave: Zmeňte životný štýl, spánkové návyky, no nebráňte sa ani návšteve lekára

22.10.2024, 08:00
Zdravie

Chronická únava sa týka čoraz väčšieho počtu ľudí. Môže za to doba, v ktorej žijeme, ale aj zlý životný štýl či podceňovanie prirodzených potrieb. Ak vám do života zasahuje natoľko, že nedokážete normálne fungovať, je načase prehodnotiť svoje návyky a vedome začať pracovať na tom, aby ste únavu eliminovali.

Znie to možno jednoducho a možno si myslíte, že stačí, ak sa dobre vyspíte. Nie vždy to však ide takto hladko.

Spánok nepodceňujte

Áno, v prvom rade je nevyhnutné, nepodceňovať spánok. Je dôležitejší, než si možno myslíte a vplýva na celkové fungovanie vášho tela. Koncentrácia, metabolizmus, energia. To všetko a ešte oveľa viac bude klapať ako hodinky len v prípade, že budete načas odchádzať do postele a poskytnete svojmu telu dostatočný odpočinok a priestor na regeneráciu. A rovnako dôležitý je oddych. Taký ten bežný, kedy sa za ničím neponáhľate, nič nerobíte, nič nemusíte. Je úplne jedno, či je to oddych aktívny, alebo pasívny. Dôležité je, že si uvedomíte, že je nevyhnutné, aby bol vo vašom živote prítomný.

Čas na zmenu

Príčinou vašej chronickej únavy môže byť pokojne aj váš životný štýl. Sedavé zamestnanie, konzumácia spracovávaných potravín a jedál rýchleho občerstvenia. Cigarety, alkohol...Aj toto môže spôsobovať, že sa budete cítiť neustále unavení, a to mnohokrát aj napriek tomu, že si pravidelne naordinujete včasný odchod do postele. Začnite krok za krokom. Choďte na prechádzku, uvarte si zdravé jedlo, obmedzte príjem alkoholických nápojov. Uvidíte, ako dobre sa po čase začnete cítiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. október 2024 08:02