Tieto potraviny radšej tepelne neupravujte.dreamstime
StoryEditor

Nevarte ich ani nepečte: Tieto potraviny by sa mali konzumovať v surovom stave

04.10.2024, 18:00
Zdravie

Vedeli ste o tom, že existujú potraviny, ktoré tepelná úprava oberá o zdraviu prospešné vitamíny, živiny a minerály? Áno, varenie, grilovanie, pečenie či dusenie im môže uškodiť. Aby ste telu dopriali prostredníctvom vášho jedálnička len to najlepšie, tieto potraviny sa snažte konzumovať predovšetkým v surovom stave.

Možno sa budete čudovať, no zatiaľ čo niektorým potravinám tepelná úprava vo veľkom prospieva, existujú aj také, pri ktorých by ste sa jej mali vyvarovať. Síce varením, dusením či pečením nestrácajú svoju skvelé chuť, no prichádzajú o telu prospešné vitamíny, minerály a živiny. Ak si teda v blízkej dobe budete servírovať čo i len jednu z týchto potravín, rozmyslite si, či jej tepelná úprava viac neuškodí ako pomôže. 

Obľúbená brokolica

K najobľúbenejším zeleným druhom zeleniny nepochybne patrí brokolica. Dôvodom však nie je len jej chuť, ale aj obsah. Brokolica totiž v sebe ukrýva množstvo vitamínov a minerálov, ako je napríklad vápnik, horčík alebo meď. Takisto v nej môžete nájsť telu prospešný betakarotén a kyselinu listovú. Vďaka svojmu bohatému obsahu vám tak dokáže pomôcť s infekciami, vysokým krvným tlakom či oslabenou imunitou. Ak ju však uvaríte či upečiete, príde minimálne o polovicu svojich liečivých účinkov. Konzumujte ju preto radšej v surovom stave. 

Všadeprítomná cibuľa 

Cibuľa tvorí súčasť takmer každého jedla, ktoré vytvárate v kuchyni. Skvele sa hodí do praženice, no oživiť dokáže aj zemiaky či mäso. Najviac účinkov má v surovom stave, kedy dopĺňa telu potrebné množstvo vitamínu C, vlákniny, síry či antioxidantov. Ak túžite mať zdravé srdiečko, nechcete trpieť depresiami, stratou pamäte či zápalmi, nevarte ju ani nepražte. 

Liečivá cvikla

V surovom stave by ste mali konzumovať aj cviklu. Červená repa totiž vplyvom tepla prichádza o veľké množstvo vlákniny, draslíka a kyselinu listovú, ktorá je skvelá pre váš imunitný systém. Ak si ju však budete servírovať surovú a pridáte ju napríklad do smoothies či obľúbeného šalátu, nielenže zbavíte telo zápalu, ale predídete vzniku kožných chorôb a detoxikujete organizmus. 

Voňavý cesnak

Tak ako cibuľa, tak ani cesnak by sa nemal tepelne upravovať, ak z neho túžite vyťažiť maximum. V surovom stave je schopný liečiť kvasinkové infekcie, podporuje zdravé trávenie, môže pomôcť pri alergiách či cukrovke. S kľudom ho surový pohryzte ráno pri raňajkách a užívajte si jeho liečivé účinky. 

Červená paprika 

Červená paprika v sebe ukrýva vitamín C, antioxidanty, horčík, ale aj zinok a vápnik. Pri varení sa však jej obsah mení a prichádza takmer o 75 % svojich účinkov. Radšej ju preto konzumujte surovú, aby ste z nej dostali všetko, čo vaše telo potrebuje. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. október 2024 18:02