Morské riasy by ste mali konzumovať pravidelne.dreamstime
StoryEditor

Pochúťka z Japonska, ktorá je skvelým zdrojom jódu a zabijakom prebytočného tuku: Poznáte ju aj vy?

30.09.2024, 13:00
Zdravie

Morské riasy môžete poznať vďaka jedlám ako je sushi či poké. Síce sú mazľavé a jemne horké, ukrývajú v sebe množstvo živín, vitamínov a minerálov. Nielenže sú skvelým zdrojom jódu, ale dokážu pomôcť pri chudnutí. Pozrite sa, prečo sa oplatí konzumovať morské riasy.

Morské riasy sa najčastejšie konzumujú v Japonsku, Číne a Kórei, no v posledných rokoch sa im podarilo dostať aj na taniere mnohých Slovákov. Ak túžite oživiť svoj jedálniček, pričom doprajete svojmu telu prísun dôležitých vitamínov a minerálov, morské riasy sú pre vás ako stvorené. Keďže vám dokážu pomôcť s mnohými problémami, môžeme ich považovať za prírodný zázrak. Pozrite sa, prečo by ste mali častejšie konzumovať morské riasy.

Na únavu aj chudnutie

V morských riasach sa nachádza veľké množstvo jódu, ktorý je pre vaše zdravie viac než prospešný. Okrem toho, že zabezpečuje správne fungovanie štítnej žľazy,  podporuje imunitu a pozitívne vplýva aj na vaše srdiečko. Morské riasy by mali konzumovať aj tie z vás, ktoré často trápi únava, zlá pamäť či nedostatočná koncentrácia. Keďže obsahujú vlákninu, zasýtia vás, znížia pocit hladu a zabránia tak nechcenému priberaniu.

Pozitívne vplývajú na pokožku

Morské riasy v sebe ukrývajú aj chlorofyl, vápnik, železo a zinok, vďaka ktorému sú schopné zlepšiť vaše trávenie, bojovať proti alergiám či neplodnosti a plesňovým infekciám. Určite ste si všimli, že sa morské riasy zvyknú objavovať aj v kozmetických produktoch. Môže za to predovšetkým fakt, že pleť dokážu zbaviť začervenania, akné či vrások. Okrem toho pokožku hydratujú, zjemnia a dodajú jej potrebnú žiaru.  

Ako ich zaradiť do jedálnička?

Aby z morských rias dostalo vaše telo všetko, čo potrebuje, nemusíte každý deň chodiť do reštaurácie, kde servírujú sushi alebo poké. Morské riasy si totiž môžete pripraviť aj samy doma. Dá sa z nich uvariť chutná polievka, ale aj čaj či omáčka k mäsu. Čo sa týka sušených rias, použiť ich môžete ako korenie do cestovín, ryže alebo bulguru. Takisto sa dajú využiť ako ozdoba či zaujímavé dochucovadlo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. október 2024 18:02