Plač má veľké množstvo benefitov.dreamstime
StoryEditor

Nie je hanba sa občas vyplakať: Plač môže vo veľkom pomôcť vášmu celkovému zdraviu

10.09.2024, 13:45
Zdravie

Či už muži alebo ženy, mnohí sa za slzy hanbia. Nech už sa za tým skrýva čokoľvek, mali by ste vedieť, že plač je zdravý. Nielenže vám vo veľkom pomôže po psychickej stránke, ale aj po tej fyzickej. Pozrite sa, prečo je dobré sa občas poriadne vyplakať a dať zo seba všetko von.

Niekto sa za slzy hanbí a skrýva ich, iný naopak vôbec neplače, pretože preňho plač predstavuje slabosť Tak či onak, sa slzy by sa hanbiť nemal nikto. Plač totiž dokáže vo veľkom pomôcť vášmu zdraviu. Prestaňte ho preto považovať za niečo zlé a občas sa poriadne vyplačte. Pozrite sa, čo všetko sa môže stať s vašim telom. 

Skvelý detox

Ak sa potrebujete vnútorne očistiť, vyplačte sa. Nech to znie akokoľvek vtipne, pri plači sa telo zbavuje kortizolu, ktorý je zodpovedný za nadmerný stres, priberanie, nespavosť či oslabenú imunitu. Ak sa teda vyplačete, telo sa detoxikuje a všetky tieto problémy pomiznú. Takisto pomôžete aj svojim očiam, z ktorých odstránite nadbytočný prach a nahromadené baktérie. 

Slzy navodzujú pokoj

Uvedomili ste si niekedy, že keď ste doplakali, odrazu ste sa cítili omnoho lepšie? Dôvodom je najmä fakt, že vďaka slzám sa z tela vyplavili toxíny a aktivovali sa látky, ktoré navodili pocit kľudu. Práve preto  je plač skvelý na upokojenie v ťažkých životných situáciách a keďže dokáže znížiť emocionálnu bolesť či odstrániť tlak, nie je potrebné báť sa ho. 

Dobrá nálada

Síce väčšinou plačete kvôli smutným veciam, slzy sú schopné zlepšiť náladu. Ako je to možné? Keď plačete, z tela sa uvoľňuje hormón oxytocín. Ten prinesie okamžitú úľavu, navodí dobrý pocit, nabije vás energiou a predovšetkým vďaka nemu uvidíte svet ružovejší. 

Slzy ako ochrana

Plač pôsobí aj ako ochrana. Keď sa vám náhodou do očí dostane prach či štipľavosť z cibule, v momente začnete slziť. Práve vďaka tomu ochránite zrak pred poškodením, podráždením či infekciou. Takisto môžu slzy pomôcť aj v prípade, že pracujete dlhé hodiny pred obrazovkou počítača. Plač oči hydratuje a zníži sa tak zaťaženosť zraku.

Ospravedlnenie aj bez slov

Báť by ste sa plakať nemali aj preto, že tým okoliu ukazujete smútok a frustráciu z danej záležitosti. Ak sa s niekým pohádate alebo sa dostanete do nepríjemnej konverzácie, plačom sa môžete ospravedlniť za svoje činy aj bez slov či navodiť pocit spolupatričnosti. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. september 2024 16:20