Ticho má na vaše zdravie neuveriteľné účinky.dreamstime
StoryEditor

Zvukový pôst zlepší váš život: Potešte zdravie vďaka tichu, ktoré potrebujete viac než by ste si mysleli

03.09.2024, 14:00
Zdravie

Čo robíte, keď potrebujete zrelaxovať, zlepšiť si náladu či vypnúť myšlienkové pochody? Pravdepodobne si zapnete relaxačnú hudbu, obľúbený film alebo sa stretnete s priateľkami, pri ktorých zabudnete na všetky starosti. Možno tomu nebudete veriť, no omnoho silnejšie účinky má zvukový pôst. Pozrite sa, ako vám ticho môže zlepšiť život.

Ticho pre väčšinu z vás môže predstavovať napätie, strach alebo nezvyk, v ktorom sa cítite nekomfortne. Mali by ste však vedieť, že keď si doprajete čas bez akustického znečistenia a aspoň na chvíľu sa nebudete nachádzať v prostredí, kde ste obklopené hudbou, všemožnými hlasmi, hlukom, zvukmi či šumom, vo veľkom pomôžete svojmu zdraviu. Ak túžite vypnúť, zlepšiť si náladu či zrelaxovať, doprajte si zvukový pôst. Neuveríte, aké má liečivé účinky. 

Lepšia pamäť

Potrebujete sa učiť na skúšku, čaká vás pohovor alebo dôležité stretnutie? Ak si aspoň raz za týždeň doprajete zvukový pôst, kedy si nájdete čas na chvíľu ticha, môžete podporiť regeneráciu mozgových buniek. Vďaka tomu sa budete viac sústrediť na učenie a predovšetkým si zlepšíte pozornosť či pamäť. 

Omnoho väčšia kreativita

Pri pravidelnom praktizovaní zvukového pôstu môžete podporiť aj kreatívne myslenie a otvorenosť voči novým veciam. Keďže v tichu je mozog stále aktívny, no nevyrušujú ho žiadne okolité zvuky, konečne má čas na rozvíjanie predstavivosti a tvorivosti. Ak sa napokon neskôr vrátite k danému problému, všetko bude vyzerať jasnejšie a zreteľnejšie. 

Zbohom stres

Možno si to neuvedomujete, no kvôli okolitým zvukom a šumu, ktorého nie je tak ľahké sa zbaviť, ste omnoho viac pod stresom, napäté a nervózne. Takisto môžete mať problém pri riešení zložitých úloh či riešení konfliktov. Ak však vyskúšate zvukový pôst, stres z vás okamžite opadne, celé vaše telo sa uvoľní a pocíti väčšiu motiváciu či chuť. 

Ticho lieči

Zaujali vás účinky zvukového pôstu? V tom prípade ho pri najbližšej príležitosti môžete vyskúšať. Ak sa ho rozhodnete praktizovať doma, vypnite všetko, čo vydáva nejaký zvuk. Či už je to televízor, práčka, umývačka riadu alebo tikajúce hodiny. Takisto nezabudnite na notifikácie či zvonenie telefónu. Takýmto spôsobom sa budete omnoho lepšie sústrediť na ticho. Ak chcete pôst vykonať na prechádzke v prírode, nechajte doma slúchadlá s hudbou a vyberte si také miesto, na ktorom nepočuť okoloidúce autá, ale naopak tečie voda a šumí lístie. V konečnom dôsledku nezabúdajte na to, že čím dlhšie vydržíte, tým väčší účinok bude čarovné ticho mať. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. september 2024 09:14