Letné nástrahy v podobe baktérii z bazénov.dreamstime
StoryEditor

Pozor na kúpanie v bazénoch: Z návštevy kúpaliska si totiž môžete odniesť nechcený suvenír

19.08.2024, 19:00
Zdravie

Chodíte často na kúpaliská? Áno, bazény ponúkajú príjemné ochladenie v týchto horúcich letných dňoch, no rovnako tak treba myslieť aj na ich temnú stránku. Voda na kúpaliskách vám totiž môže spôsobiť rôzne problémy a choroby. Pozrite sa, na čo si dať pozor v bazénoch.

Ak sa chcete v tomto teplom počasí schladiť, no návšteva jazera či tajchu vás neláka, pravdepodobne sa vyberiete na kúpalisko. Tam sa môžu vaše deti zabávať na toboganoch, zatiaľ čo vy budete v kľude popíjať drink na bare. Mali by ste však vedieť, že kúpanie v bazénoch má aj svoju temnú stránku. Z návštevy kúpaliska si totiž môžete odniesť nechcený suvenír v podobe zdravotného problému. Pozrite sa, na čo si dať v bazénoch pozor. 

Chlór v podobe nepriateľa

Aj keď je chlór schopný vyhubiť všemožné vírusy, zničiť baktérie a dezinfikovať vodu, rovnako tak treba myslieť aj na jeho negatívne účinky. Keďže v lete sa na kúpaliskách objavuje omnoho väčšie množstvo ľudí než cez iné ročné obdobia, chlór kvôli návalu návštevníkov nedokáže čistiť vodu dostatočne. Zdravotné problémy však môžu spôsobiť aj iné chemikálie, ktoré slúžia na čistenie vody.

Nepríjemná hnačka

Ani jedna z vás rozhodne nie je naivná a vie, že sa v bazénoch často môže vyskytovať aj moč či  fekálne nehody detí a dospelých. Tie však bývajú spôsobené práve baktériami, ktoré sa vyskytujú vo vode a stoja za nevoľnosťou, bolesťami žalúdka, vracaním či spomínanou hnačkou. Práve preto sa odporúča, aby ste sa pred vchodom do bazéna osprchovali, čím zo seba zmyjete všetko, čo by sa vo vode nemalo vyskytovať ani v malom množstve.

Bolesť uší

Stalo sa vám už niekedy, že ste mali vy alebo vaše dieťa po príchode z kúpaliska problém s ušami? V takomto prípade ste si pravdepodobne z bazéna doniesli domov zvyšky chlórovej vody, ktorá narušila ochrannú mazovú vrstvu a kvôli vlhkosti spôsobila infekciu. Tá býva sprevádzaná svrbením, bolesťou, opuchom a výtokom. Radšej sa preto vždy snažte z ucha dostať všetku vodu alebo používajte kúpaciu čelenku.

Trpia aj oči

Kvôli baktériám, chemikáliám či zvyškom od mejkapu vás takisto môžu trápiť problémy s očami, ktoré sú začervenané, svrbia, pália a sú podráždené. Rovnako tak zbystrite pri bolestiach hrdla a kašli.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. september 2024 15:50