Čo sa skrýva za ”light” produktami?dreamstime
StoryEditor

"Light" nemusí znamenať zdravé či zoštíhľujúce: Nízkokalorické produkty nie sú až také diétne

14.08.2024, 10:00
Zdravie

Snažíte sa schudnúť, zdravo sa stravujete a často nakupujete potraviny s označením “light“? Mali by ste vedieť, že produkty s týmto označením v skutočnosti nie sú až také zdravé a zoštíhľujúce, ako sa prezentujú. Pozrite sa, čo naozaj znamená, keď je výrobok “light“.

Pri chudnutí alebo len snahe zhodiť pár kíl sa mnohé z vás obzerajú v obchodoch po produktoch s nápisom “light“. Aj keď sa vám to nebude čítať veľmi dobre, výrobcovia takýchto produktov vedia, prečo to robia. Jednoducho, chcú vás nalákať na potravinu, ktorá pôsobí ľahko a diétne. V skutočnosti však môže byť pravda úplne iná. Zistite, čo naozaj znamená označenie “light“.

Cukor a tuk nahradený umelými prísadami

Ak je na výrobku uvedený názov "light", daný produkt by mal obsahovať o 30% nižšiu energetickú hodnotu, a teda nižší obsah tuku alebo cukru. Práve z tohto dôvodu si môžu mnohé z vás myslieť, že sú "light" výrobky zdravšie ako ich bežné prevedenia. V mnohých prípadoch je však pravda úplne iná. Tuk či cukor býva často nahradený umelými sladidlami, želatínou či inými zahusťovadlami, ktoré rozhodne nie sú najlepšie pre vaše zdravie. Takisto sa stáva, že výrobky s "light" označením ani zďaleka nespĺňajú túto podmienku. K nim patrí napríklad majonéza, džem, sladené nápoje alebo rôzne cukrovinky. 

Konzumujte ich s rozumom

Začali ste si kupovať "light" produkty len preto, lebo veríte, že vďaka nim schudnete? Bohužiaľ, musíme vás sklamať. Síce sľubujú štíhlosť, no ak nahradia takmer celý váš jedálniček, s chudnutím vám až tak nepomôžu. "Light" výrobky vás totiž môžu nabádať na to, aby ste si ich dopriali viac a ukracujú vás tak o iné potraviny, vďaka ktorým by ste telu doplnili potrebné živiny, vitamíny a minerály. Samozrejme, môžu byť skvelými pomocníkmi pri chudnutí a naučia vás mať lepšiu kontrolu nad energetickou rovnováhou, no vaša strava by mala byť tak či onak  pestrá a vyvážená. Radšej si preto dajte záležať na celkovej zmene životného štýlu a "light" produkty konzumujte s rozumom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. september 2024 18:27