Neuveríte, aké benefity v sebe ukrývajú melónové jadierka.dreamstime
StoryEditor

Jadierka z melónu nepatria do koša: Pomôcť môžu vašej pleti, ale aj vlasom

27.06.2024, 14:30
Zdravie

Vodný melón k letu rozhodne patrí. Ak túto sladkú zeleninu obľubujete aj vy, mali by ste vedieť, že zdraviu prospešná nie je len jej ružová dužina, ale aj malé čierne jadierka. Tie vám môžu pomôcť s pleťou, ale aj vlasmi. Pozrite sa, prečo sa neoplatí vyhadzovať do koša melónové jadierka.

Jadierka z melónu väčšinou vypľujete a napokon zahodíte do koša. Robíte však veľkú chybu. Vďaka svojmu bohatému obsahu sú totiž schopné pomôcť s veľkým množstvom problémov. Ak túžite urobiť pre svoje zdravie niečo dobré a chcete prijať viac benefitov než len z dužiny vodného melónu, prezradíme vám, čo všetko dokážu jeho jadierka. 

Omladia pokožku a zlepšia pamäť

Semienka vodného melónu v sebe ukrývajú zdraviu prospešné látky, veľké množstvo živín, antioxidantov a vitamínov. Okrem toho sú bohaté na vlákninu či rôzne druhy minerálov, vďaka čomu môžu pomôcť vášmu celkovému zdraviu. V prvom rade dokážu regulovať krvný tlak, neškodia črevám a zabraňujú vzniku srdcových ochorení. Takisto sú skvelé pre vašu pečeň, obličky a správne fungovanie tráviaceho či nervového systému. Konzumovať by ste ich mali aj v prípade, ak vás trápi oslabená imunita, zápal, problémy s pamäťou alebo infekcia močových ciest. Pozitívne účinky jadierok ocenia najmä ženy, ktoré túžia po žiarivých vlasoch a pružnej pokožke. Melónové jadierka totiž bojujú proti čiernym bodkám, spomaľujú starnutie, podporujú tvorbu kolagénu a spevňujú pleť. 

Chutný čaj z jadierok

Jadierka z melónu síce môžete požuť už pri konzumácii sladkej dužiny, no omnoho lepšie chutia, ak ich opražíte na panvici a pridáte k zeleninovému šalátu, rizotu či rozmixujete v obľúbenom smoothie. Takisto si z nich môžete uvariť čaj, ktorý prečistí váš organizmus a detoxikuje telo. Jednoducho, pomeľte jadierka, vložte ich do hrnca s vodou a povarte približne 15 minút. Napokon zmes sceďte, nechajte vychladnúť a čaj je pripravený na konzumáciu.  Pomleté melónové jadierka však môžete pridať aj do domácej masky na pleť či vlasy. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. jún 2024 14:32