Takto sa zbavíte nepríjemného potenia.dreamstime
StoryEditor

Leto začína, kruhy v podpazuší sa pomaly zväčšujú: Takto sa vyhnete hanbe a nadmernému poteniu

24.06.2024, 18:00
Zdravie

Patríte k ženám, ktoré musia v lete myslieť na to, čo si obliecť, aby nebolo vidieť nepekné kruhy pod pazuchami či na inej časti tela? Ak sa túžite zbaviť potných škvŕn alebo zabrániť ich vzniku, mali by ste sa držať niekoľkých rád. Pozrite sa, ako zatočiť s potením v lete.

S príchodom leta musí každá z vás prispôsobiť šatník vysokým teplotám. Zatiaľ, čo niektoré nemajú problém obliecť si čokoľvek, sú aj také, ktoré musia voliť správnu farbu či strih kúskov. Dôvodom je najmä potenie, ktoré je v teplom počasí úplne bežné, no rovnako tak vie vo veľkom skomplikovať život. Ak by ste sa ho chceli zbaviť alebo predísť vzniku nepekných kruhov pod pazuchami, pokúste sa držať týchto rád. 

Najlepšia je čistá voda

Možno sa budete čudovať, no za častým či nadmerným potením sa môže skrývať nápoj, ktorý pravidelne pijete. Ak chcete predísť kruhom pod pazuchami, rozhodne voľte konzumáciu čistej vody alebo bylinkových čajoch, ako je napríklad šalvia, žihľava alebo praslička. Nevhodné sú naopak energetické nápoje, víno, pivo, miešané koktaily či tvrdý alkohol. Všetky tieto nápoje spôsobujú okrem potenia aj zápach z úst či začervenanie pokožky.  

S pálivosťou pozor

Máte rady pálivé jedlá? Ak netúžite po hanbe v podobe potu na oblečení, vyraďte z jedálnička cibuľu, cesnak, rôzne pálivé omáčky, údeniny, jalapeno či čili papričky. Korenené potraviny totiž obsahujú kapsaicín, ktorý otepľuje organizmus. Ten sa napokon snaží ochladiť telo, čoho prejavom je v konečnom dôsledku nepríjemné až zapáchajúce potenie. 

Nevhodná kozmetika

Keď cítite, že sa začínate potiť, nastriekate si do oblasti podpazušia deodorant alebo antiperspirant. Tieto produkty vám síce s potením môžu pomôcť, no ak sa na vašom tele budú zároveň nachádzať aj voskové vlasové produkty, príliš mastné krémy či oleje, nepekným kruhom sa rozhodne nevyhnete. 

Zabudnite na tmavé kúsky

Ak vás potenie trápi často, viete, že si na seba nemôžete obliecť čokoľvek. Uškodiť si zbytočne môžete tmavými odtieňmi alebo umelými a nepriedušnými materiálmi. Omnoho lepšie pre vás budú prírodné materiály, ako je napríklad ľan či bavlna. Takisto sa oplatí voliť voľnejšie strihy, ktoré nájdete na šatách, tričkách, ale aj nohaviciach a sukniach. Na výber toho máte dosť, len treba vyberať s rozumom. 

Potenie je skrytý stres

Za nadmerným potením sa často skrýva aj stres, úzkosť, depresia, únava či napätie. Ak sa ho teda túžite zbaviť, začnite sa viac starať o svoje psychické zdravie. Pomôcť môže meditácia, víkendový relax, pravidelný pohyb, ale aj písanie denníka. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. september 2024 12:57