Na boku, bruchu alebo chrbte – asi každý máme svoju obľúbenú polohu.dreamstime
StoryEditor

Päť najlepších polôh na spanie. Posledné dve by ste nečakali

26.06.2024, 19:00
Zdravie

Na boku, bruchu alebo chrbte – asi každý máme svoju obľúbenú polohu. To, ako spíme, nás ovplyvňuje viac, než tušíme. Hlavne po zdravotnej stránke.

V klbku ako mačiatko, natiahnutí na chrbte, ležiaci na boku, alebo radšej prevalení bruchu. Väčšina ľudí má svoju obľúbenú spánkovú pozíciu. A to nielen kvôli zvyku. Náš dych, srdce aj chrbtica majú vplyv na to, ako spíme. A naopak aj spánkové pozície pôsobia na orgány a kĺby. Svoju polohu zmeníme v noci priemerne až dvadsaťkrát.

Tieto pohyby patria k zdravému spánku. Dokonca aj ľudia, ktorí sú skalopevne presvedčení, že spia nepretržite v jednej pozícii, sa niekoľkokrát otočia. A to je dobre, pretože keby ste príliš dlho zaťažovali len niektoré partie tela, boli by zle prekrvené. Existujú pozície, ktoré pri určitých zdravotných problémoch pomáhajú, a ráno sa potom vďaka nim prebúdzate svieži a oddýchnutý. Prečo teda nevyužiť chvíle, kedy sa počas noci prebúdzate, aby ste zaujali správnu polohu?

Na ľavom boku alebo v ľahko zvýšenej polohe

Pokiaľ trpíte častejšie pálením záhy, ľahnite si na ľavý bok. Na rozdiel od spania na pravom boku sa tak celkom dobre zabráni vráteniu žalúdočných štiav do pažeráka. Na chrbte by mala byť horná polovica tela mierne zvýšená. Často pomôže zaobstarať si latkový rošt, ktorý má od stredu nastaviteľnú výšku. Pozícia na ľavom boku tiež priaznivo ovplyvňuje zažívanie, pretože enzýmy slinivky brušnej a žalúdočnej šťavy môžu lepšie odtekať.

Tip: Keď chcete spať na ľavom boku, kúpte si veľký pevný vankúš a položte si ho tesne za chrbát. Potom sa už tak ľahko na druhú stranu neotočíte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. jún 2024 19:02