Na používanie kalíšku si veľmi rýchlo zvyknete.dreamstime
StoryEditor

Vymeňte bežné hygienické vložky a tampóny za menštruačný kalíšok. Na tento komfort si veľmi rýchlo zvyknete

22.06.2024, 14:00
Zdravie

Dnes už našťastie téma menštruácie nie je taká tabuizovaná ako v minulosti. A vyvíjajú sa aj pomôcky, ktorých úlohou je v prvom rade to, aby sa ženy počas svojich dní cítili nie len komfortne, ale aj bezpečne. Klasiku v podobe vložiek či tampónov čoraz častejšie nahrádzajú iné výrobky. Okrem menštruačných nohavičiek sú to aj kalíšky.

Okrem toho, že ženám kalíšky poskytnú sto percentné pohodlie, majú aj iný, nemenej dôležitý rozmer a to ekologický.

Ekologické riešenie

Zrátajte si, koľko tampónov či vložiek spotrebujete počas jednej menštruácie. A nezabudnite prirátať aj takzvané intímky, ktoré bežne používate ako ochranu mimo svojho cyklu. Vynásobte toto číslo dvanástimi mesiacmi. A vyjde vám len spotreba menštruačných pomôcok za jeden rok. V priemere ženy spotrebujú až viac ako desaťtisíc tampónov či vložiek počas svojho života. Sú to tony ťažko rozložiteľného odpadu a nehovoriac o množstve peňazí, ktoré za tieto pomôcky utratíte. Do menštruačného kalíšku síce na začiatku musíte zainvestovať viac peňazí, no behom dvoch až troch mesiacov sa vám to vráti, pretože ho môžete používať opakovane. Na kalíšku rozhodne nešetríte a kúpte si taký, ktorý je vyrobený z certifikovaných materiálov, ktoré budú bezpečné pre vaše zdravie.

Bezpečie na prvom mieste

Na kalíšok sa môžete určite spoľahnúť. Existuje viacero veľkostí kalíškov, vyberajte si teda podľa popisu taký, ktorý by vám mohol najviac vyhovovať. Menštruačný kalíšok má dokonca oveľa väčšiu kapacitu, než niektoré tampóny či vložky. Materiál je natoľko príjemný, že ho vôbec nebudete cítiť a diskomfort nepocítite ani počas aktivít.

Ako na to?

Každý výrobca uvádza pri výrobku veľmi potrebný popis, ako na správne zavedenie kalíška. Prvé razy to možno nebude úplne jednoduché, no po niekoľkých použitiach získate taký cvik, že zavádzanie kalíšku budete mať v malíčku. Najmä, ak máte skúsenosť s tampónmi, nemáte sa čoho obávať. Rovnako jednoduché je aj vymieňanie kalíšku, respektíve jeho vyprázdňovanie. Po každom použití kalíšok poriadne umyte, vydezinfikujte, prípadne vyvarte v hrnčeku určenom len na toto použitie. Dbajte na hygienu a na to, aby bol kalíšok vždy čistý, aby ste si do intímnych partií nezaniesli nejakú nežiadúcu infekciu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. jún 2024 14:02