K letu nepochybne patrí teplo, voda, opaľovanie a relax.Zdroj: Pixabay
StoryEditor

Ako sa chrániť pred vysokými teplotami? Zabudnite na niektoré látky a s klímou opatrne

20.06.2024, 11:51
Zdravie

Letné teploty v posledných dňoch udierajú v plnom nasadení. Rovnako to bude pravdepodobne po celé leto, je preto nevyhnutné sa voči nič chrániť. Či už používate opaľovacie krémy, pijete veľa vody alebo nosíte klobúky, robíte správne. Nezabúdajte, napriek vysokým horúčavám si toto príjemné obdobie môžeme užiť. Ak si budeme dávať pozor a zoberieme starostlivosť do vlastných rúk, čakajú nás mesiace plné dobrodružstiev. Avšak na toto radšej nezabúdajte, tieto tipy počas tropických mesiacov určite využijete.

Leto sa pomaly, ale isto rozbehlo na plné obrátky. Jún sa postupne končí a my už si pomaly začíname zvykať na teplo, o ktorom sme snívali celú zimu. Slnko, voda, melón, plavky! Aj keď sme sa tohto obdobia nevedeli dočkať, niekedy nás vie poriadne potrápiť.  Pre mnohé ženy je výber letného outfitu samozrejmosťou. Hodia na seba pohodlné šaty a sebavedome vyrazia do ulíc. Iné dámy sa takouto voľbou zaoberajú dlhšie. Aké materiály sú vhodné a do akých farieb by sme sa mali zladiť? Nie je to zložité, chce to len trošku rozumu!

Chráňte si hlavu, to je základ

V prvom rade, nezabúdajte na pokrývky hlavy. Populárne sú niekoľko desaťročí a z módy pravdepodobne tak skoro nevyjdú. Voľte ich podľa toho, pri akej príležitosti ich chcete využiť. Na šport sa hodia šiltovky, najideálnejšie svetlej farby a prírodného materiálu. Na oficiálnejšie alebo elegantnejšie udalosti pokojne vsaďte na klobúk. Slamený klobúk je z tenkého materiálu, preto sa hodí skôr na prechádzku na pláži, alebo ako doplnok pri opaľovaní. Na výlety do mesta si vezmite napríklad klobúk s dostatočne širokým lemom, pretože efektívne ochráni nielen vašu hlavu, ale aj ramená a hrudník. Všeobecne ale platí univerzálna rada, klobúk by mal byť najmä vzdušný! Čím viac vám ho osviežujúci vietor prefúkne, tým pohodlnejšie sa budete cítiť.

Ak máte niekedy pocit, že sa v extrémnych horúčavách idete priam roztopiť, problém je možno v tom, čo máte oblečené. Na prvý pohľad sa to nezdá, avšak materiál, ktorý zvolíme môže do veľkej miery ovplyvniť ako sa cítime a aj to, do akej miery sa naše telo spotí.

Bavlna áno, s hodvábom opatrne

Jednoznačne najvhodnejším materiálom je bavlna. Dôležité je všímať si aj jej spracovanie. Najlepšie urobíte, ak si vyberiete voľné a jemné kúsky, ktoré dominujú redšou štruktúrou. V takomto prípade sa budete potiť oveľa menej, ako keby ste siahli napríklad po hodvábe. Ten sa považuje za najnevhodnejší materiál, ktorý je určený skôr na večer. Oproti bavlne je nepriedušný a telo sa v ňom doslova dusí. Dlhodobé nosenie hodvábu môže dokonca viesť k vážnym zdravotným problémom! A k tomu sa dopracovať naozaj nepotrebujeme.

Medzi ďalšie vhodné tipy, ktorými nič nepokazíte patrí napríklad denim či ľan. Áno povedzte aj zmesovým materiálom, ak majú vysoký podiel bavlny, nikomu nimi neublížite.

Biela, pastelová a svetlá

Často sa hovorí, že čierna slnko doslova priťahuje. Poznáte pocit, keď v lete vytiahnete čierne šaty a doslova sa v nich varíte? A tieto pocity sú skutočne podložené vedou! Je dokázané, že čierna farba pôsobí agresívne, preto akoby nasáva oveľa viac tepla ako neutrálne farby. Zo skrine teda vytiahnite radšej biele, pastelové či svetlé farby. Budete sa v nich cítiť chladnejšie a okrem toho, pôjdete ešte aj v duchu najnovších trendov!

Oblečenie však nie je jedinou oblasťou, pri ktorej by sme mali zvýšiť opatrnosť. Oplatí sa myslieť aj na pravidelný a výdatný pitný režim či dostatok vitamínov. Nezabúdajte piť vodu, počas celého dňa, nie len nárazovo. Dbajte taktiež aj na dostatočné množstvo živín, v podobe ovocia, zeleniny alebo štiav. A čo je úplný základ? Opaľovacie krémy. Nepodceňujte ich dôležitosť a nebojte sa ich použiť aj pri obyčajnej prechádzke mestom. Nie sú určené iba k vode alebo na hory. Pokojne ich zaraďte do svojho každodennej letnej rutiny. Vaša pokožka sa vám nepochybne odvďačí.

Ako správne použiť klimatizáciu?

Niekedy niet iného východiska, ako použiť klimatizáciu. Keď už si s teplotami skutočne nevieme rady, často môže pomôcť práve umelé navodenie chladu. Aj pri jej používaní však treba byť pozorní. Platí totižto niekoľko pravidiel, ktoré by sme nemali porušovať. Ak tak urobíme, používanie chladenia pre nás nebude bezpečné.

V prvom rade dbajte na to, aby teplotný rozdiel  neprekročil viac ako 6 stupňov. Odborníci odporúčajú, že väčší teplotný rozdiel môže spôsobiť nášmu organizmu šok. Klíma bude pre vás viac škodlivá ako užitočná. Ak je vonku napríklad 30 stupňov, nemali by ste byť vo vychladenom priestore, ktorý má menej ako 24 stupňov.

ANKETA
Používate v lete klimatizáciu?

Ďalej sa držte pravidla, že pred odchodom z domu je dobré zariadenie vypnúť. Aj keď vás možno láka vrátiť sa do ľadových priestorov, nie je to prospešné. Okrem toho, že zveľadíte svoje zdravie, má to ešte jednu výhodu. Podarí sa vám ušetriť a dbať tak aj o svoju peňaženku.

Dávajte si pozor aj na to, kde v rámci domácnosti klimatizáciu umiestnite. Neodporúča sa situovať ju k veľkým oknám, alebo na miesta, ktoré sú vystavené najväčšiemu slnečnému žiareniu. Prístroj sa bude zbytočne prehrievať, čo mu výrazne zníži životnosť.

Nie nadarmo sa hovorí, všetkého veľa škodí! Na túto radu myslite a nepochybne dosiahnete očakávané výsledky. S chladením vášho bytu alebo auta to nepreháňajte, určite si tým nijako nepomôžete. Pri odevoch voľte taktiež zlatú strednú cestu. Aj keď niekedy by sme najradšej chodili bez oblečenia, vyberte si voľné, vzdušné a pohodlné materiály. Budete sa cítiť úžasne a s prehľadom zvládnete aj pár stupňov navyše. Do kabelky pribaľte opaľovací krém, okuliare, klobúk, vodu a niečo osviežujúce a šup na cesty! Je pred nami celé leto, nezostáva nám teda nič iné len si ho užiť. Aj keď opatrne a rešpektom!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. jún 2024 08:07