Menštruačný cyklus môže za priberanie či zvýšenú chuť na sex.dreamstime
StoryEditor

Raz máte chuť na intímnosti, potom priberáte na váhe: Takto vás ovplyvňujú fázy menštruačného cyklu

13.06.2024, 14:00
Zdravie

Zatiaľ, čo vás trápi podráždenosť a impulzívnosť, o chvíľu sa tieto pocity zmenia na radosť a lásku. Pripomína vám to niečo? Áno, toto prežívame my ženy každý jeden deň po dobu celého menštruačného cyklu. Aby ste sa vedeli vopred pripraviť na nával rôznych emócii, mali by ste vedieť, kedy a ako hormóny ovplyvňujú váš život.

Niekedy sa cítite sebavedomo a príťažlivo, inokedy máte pocit, že ste pribrali niekoľko kíl a už sa nezmestíte ani do jedných riflí. Práve takéto situácie zažívajú deň čo deň ženy po celom svete. Vinníka však musíte hľadať v zmene hladiny hormónov, ktorá vo veľkom ovplyvňuje to, ako sa cítite, ako vyzeráte a na čo myslíte. Ak túžite vedieť, kedy najviac priberáte na váhe alebo máte väčšiu chuť na sex, sledujte svoj menštruačný cyklus.

Obdobie šťastia a dobrej nálady

Cítite sa uvoľnene, príťažlivo a pociťujete radosť? V tom prípade sa nachádzate vo folikulárnej fáze, ktorá trvá približne dva týždne. Je to fáza, v ktorej sa cítite asi najlepšie a najšťastnejšie zo všetkých. Dôvodom však nie je len vysoká hladina estrogénu, ale aj znížená chuť do jedla, ktorá zabraňuje priberaniu na váhe. Aby ste využili toto pozitívne obdobie naplno, mali by ste robiť aktivity, ktoré vás bavia, skúšať nové veci a v práci byť omnoho produktívnejšie.

Neustávajúca chuť na sex

Počas fázy ovulácie sa uvoľňuje vajíčko do vajíčkovodu a je tak pripravené na oplodnenie. V tomto období môžete pociťovať okrem spokojnosti a šťastia aj zvýšenú chuť na sex. Keďže aj pre mužov ste počas týchto dní príťažlivejšie o čosi viac, využite ovuláciu naplno. Zaobstarajte si nové erotické oblečenie, vyskúšajte s partnerom nové polohy a zahrajte sa nejakú šteklivú hru.

Nešťastné PMS

Po šťastných dňoch napokon prichádza fáza, pri ktorej mnohé ženy zažívajú nepríjemný predmenštruačný syndróm. Môžete sa cítiť nafúknuto, nepríťažlivo, bolí vás hlava či prsníky, trápi vás akné a zmeny nálad. Predovšetkým, v tomto období môžete mať veľkú chuť na sladké, mastné a iné nezdravé jedlá, ktoré napokon spôsobia priberanie na váhe. Odrazu sa nezmestíte do riflí, ktoré ste ešte pred pár dňami obliekli. Bohužiaľ, zníženie hladiny estrogénu neovplyvníte a PMS musíte nejako prežiť.

Začiatok krvácania

Keď sa po PMS konečne dostaví menštruácia a začnete krvácať, hladina estrogénu ešte viac klesne a vy pocítite únavu. Okrem toho vás môže trápiť vyčerpanie, úzkosť a neuveriteľná bolesť v podbrušku. Pomôže vám jedine oddych a dostatok spánku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. jún 2024 18:02