Bolesť zubov nemusí vyriešiť len zubár.dreamstime
StoryEditor

Bolesť zubov ako predzvesť problému vo vašom tele: Na toto všetko môže upozorniť váš chrup

09.06.2024, 09:00
Zdravie

Bolí vás zub? Mali by ste vedieť, že sa nemusí jednať o problém, ktorý dokáže vyriešiť len váš zubár. Za bolesťami chrupu sa totiž môže skrývať ochorenie v úplne inej časti tela. Pozrite sa, na čo všetko môže upozorniť bolesť zubov.

Začal vás pobolievať zub, no bojíte sa zájsť k zubárovi? Máme pre vás dobrú správu. K zubárovi pravdepodobne chodiť vôbec nemusíte. Mali by ste však vedieť, že bolesť zubov môže upozorňovať na problém v úplne inej časti vášho tela. Aby ste mohli vyhľadať toho najsprávnejšieho odborníka, prezradíme vám, čo všetko sa môže skrývať za nepríjemnou bolesťou vášho chrupu. 

Problémy so srdiečkom

Ak vás bolia spodné zuby, môže sa jednať o problém spojený so srdcom. Napovedať vám ho však môže aj bolesť v ramene, hrudi či ruke. V tomto prípade by ste čo najrýchlejšie mali navštíviť kardiológa, ktorý odhalí, čo sa skrýva za nepríjemnou bolesť. Problém však neignorujte, pretože bolesť zubov môže signalizovať aj srdcový infarkt.

Rakovina pľúc

Nestaráte sa o svoje zuby dostatočne? Ak flákate zubnú hygienu, môže to vo veľkom ovplyvniť aj zdravie vašich pľúc. Bolesť zubov totiž môže byť príznakom rakoviny. Dôvodom je najmä fakt, že nerv, ktorý spôsobuje bolesť, sa ľahko prenesie aj do inej časti tela, najčastejšie do pľúc.

Zápal dutín

Trápi vás nepríjemná bolesť zubov v zadnej časti? Jednať s môže o zápal dutín, ktorý býva sprevádzaný opuchom, nadmerným hlienom či nádchou. Príčiny vzniku tohto problému opäť hľadajte v nedostatočnej hygiene. Za zápalom dutín sa totiž skrývajú nahromadené baktérie v ústnej dutine.  

Máte absces

Neumývate si zuby pravidelne a zabúdate na používanie zubnej nite či medzizubnej kefky? Nečudujte sa, ak vás po nejakom čase začne trápiť absces, ktorý patrí k zápalovým ochorenia. Za jeho vznikom sa skrývajú zaseknuté zvyšky jedla v zuboch, ktoré sa rozpadajú a napokon spôsobia infekciu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:27