Ako sa zbaviť digitálnej únavy očí?dreamstime
StoryEditor

Ste na počítači takmer neustále? Takto sa zbavíte digitálnej únavy očí

30.05.2024, 13:00
Zdravie

Trávite veľa času na počítači či telefóne? Je jedno, či to robíte kvôli práci, zábave alebo zo zvyku, vašim očiam to veľmi škodí. Ak máte pocit, že trpíte digitálnou únavou očí, rozhodne ju neignorujte. Pozrite sa, ako sa jej môžete zbaviť.

Sú vaše oči neustále unavené, na všetko citlivé, bolia vás alebo vidíte rozmazane? Pravdepodobne trpíte syndrómom počítačového videnia, ktorý je známy aj pod názvom digitálna únava očí. Aj keď počítačové obrazovky a telefóny tvoria súčasť každodenného života bežného človeka, je občas ťažké zabrániť problémom, ktoré spôsobujú. Tak či onak, bolesťami a inými nepríjemnosti nechce trpieť žiadna z vás, a preto sme si pre vás pripravili zopár tipov na to, ako predísť ťažkostiam z nadmerného zaťaženia očí.    

Pomôže čerstvý vzduch

Pri digitálnej únave očí vám v prvom rade môže pomôcť zmena životosprávy. To znamená, že sa budete snažiť všetok voľný čas tráviť mimo počítača, televízie či mobilného telefónu. Dať si môžete napríklad záväzok, pri ktorom každý deň prejdete 10 000 krokov. Takýmto spôsobom si zlepšíte držanie tela, únava zmizne, oči si oddýchnu a pobyt na čerstvom vzduchu vám zlepší náladu. 

Častejšie žmurkanie

Ak dennodenne pracujete za počítačom, vaše oči sú neustále namáhané a plne sústredené na obrazovku. Práve z tohto dôvodu tak žmurkáte omnoho menej, kvôli čomu vás napokon trápi bolesť, citlivosť či rozmazané videnie. Snažte sa preto sústrediť na častejšie žmurkanie, no rozhodne nie rýchle.

Využite pomôcky či doplnky

Pokiaľ vás trápia veľké bolesti a citlivosť, môžete si zaobstarať prípravky, ktoré dodajú očiam potrebnú výživu a hydratujú ich. Takisto môžete siahnuť po okuliaroch, ktoré sú prispôsobené na dlhú prácu za počítačom.

Dajte si záležať na pracovnom stole

Ako vyzerá váš pracovný stôl? Ak ste sa nad tým doposiaľ nikdy nepozastavovali, čo najskôr by ste s tým mali niečo urobiť. Pri každodennej práci za počítačom je totiž veľmi dôležité, aby ste pracovali na mieste, ktoré poskytuje čo najväčší komfort pre vaše zdravie. Vzdialenosť očí od obrazovky by mala predstavovať približne 60 centimetrov. Potrpte si aj na správne držanie tela, zaobstarajte si podložku pod myš, nastavte si vhodný jas aj veľkosť písma. Okrem toho si každé dve hodiny robte krátke pauzy a pite dostatok tekutín.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. september 2024 23:53