Plochých nôh sa môžete zbaviť takto.dreamstime
StoryEditor

Trápia vás ploché nohy? Vďaka tým to cvikom sa ich nadobro zbavíte

21.05.2024, 09:00
Zdravie

Ploché nohy trápia veľké množstvo ľudí a okrem bolesti bývajú sprevádzané aj inými
ťažkosťami. Ak máte tento problém aj vy a túžite sa ho nadobro zbaviť, prezradíme
vám, ako spevniť klenbu a odstrániť tak ploché nohy.

S plochými nohami sa môžete buď narodiť alebo si ich spôsobiť nosením nesprávnej obuvi, no môže sa za nimi skrývať aj nedostatok vitamínu D či nadváha. Síce nemusí ísť vždy o vážny problém, ploché nohy bývajú sprevádzané nepríjemnou bolesťou nie len v oblasti nôh, ale aj chrbtice a bedier. Takýmto spôsobom tak dokážu vo veľkom sťažiť život. Ak ploché nohy trápia aj vás, máme pre vás zo pár tipov na cvičenia, vďaka ktorým sa ich môžete nadobro zbaviť.

Pomôžu ponožky

Plochých nôh sa môžete zbaviť tak, že budete pravidelne posilňovať klenbu. Skvelé je napríklad cvičenie s ponožkami, kedy si na nohy navliekate ponožky len za pomoci prstov na nohách. Síce to môže znieť spočiatku náročne, no je to veľmi efektívne a účinné cvičenie.

Masáž s ježkom

Máte doma masážnu loptičku, ktorá pripomína ježka? Zoberte ho a použite na problém s plochými nohami. Či už budete sedieť na zemi alebo stáť, dôležité je, aby ste si na masírovaní chodidla dali záležať a masírovali h od tela k telu.

Bosé sa rovná zdravé

S plochými nohami vám pomôže aj chodenie naboso. Ak je vonku teplo, snažte sa čo najviac kráčať po nerovnom povrchu. Keď je vonku chladno, môžete si vyrobiť vrecko s kamienkami, po ktorom budete kráčať zo strany na stranu. Na rovnej ploche však buďte obuté.

Po špičkách

Okrem chodenia naboso je na ploché nohy skvelé aj chodenie po špičkách. No pozor, topánky na podpätku vám v tomto prípade nepomôžu. Po špičkách sa naopak snažte chodiť pri umývaní zubov, riadu či skúšaní outfitu.

Kreslením ku zdravším nohám

Poslednou z najúčinnejších metód na ploché nohy je nepochybne kreslenie. Položte na zem papier a pero si vložte medzi prsty na nohách. Napokon sa posnažte niečo nakresliť. Je úplne jedno, čo to bude, no precvičíte tak ohybnosť, posilníte klenbu a zbavíte sa plochej nohy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:35