Analýzu chodidel a nášľapu si skúsila aj Lucia Mokráňová.Running Lab, Intersport Foltán
StoryEditor

Nesprávny výber tenisiek aj na bežný deň môže poriadne uškodiť. Odborník na beh nám vysvetlil prečo!

13.03.2024, 11:34
Zdravie

Poznáte to? Vyberiete sa do športového obchodu poohliadnuť po funkčných teniskách, v ktorých by sa vám dobre chodilo celý deň, ale zostanete v širokej ponuke zmätený. Lenže mestské, "estetické" tenisky nikdy nesplnia účel, ako športové. Tie sú totiž vyvinuté i proti nárazom päty. Pozrite, ako si vybrať tie správne, vďaka modernému 3D skenovaniu chodidla.

Čím ďalej prichádzajú ľudia na to, že je dobré tráviť čas v bežeckých teniskách. Keď má človek pred sebou dlhý deň, bude veľa chodiť, premiestňovať sa, ale aj stáť je dobre mať odpružené tenisky. Prečo? Čítajte ďalej! 

V modernom športovom obchode na Nivách je možnosť 3D skenovania chodidiel. V Running Lab, vám presne zmerajú nohu, zistia kde je rozložený tlak a ako problém správnymi teniskami vykompenzovať. Bežecké laboratórium nie je v zahraničí už nič výnimočné. U nás majú možnosť ľudia zistiť o svojich chodidlách teraz viac už aj v Bratislave. Vďaka analýze nášľapu a chodidiel, každý spozná, kde sú jeho mínusy. 

Skener si vyskúšala aj športovkyňa Lucia Mokráňová, ktorej vyšlo, že najväčší tlak prenáša na pätu. „Potrebuje docieliť, aby sme z tých častí preniesli tlak a stála na chodidiel najmä vpredu. Je to smerodajné k výberu vložky, ktorá sa dá vložiť do tenisiek," vyhodnotil Rastislav Magna, špecialista na beh.

„Ďalej sa dá vďaka analýze nášľapu a chodidiel zistiť aj to, ak zákazník potrebuje bežeckú obuv, ako mu rastú achilovky. Niektorí majú achilovku zlomenú dovnútra. Vtedy treba vybrať iný typ tenisky či vložky. Keď si vyberie nesprávnu obuv bude kráčať takzvanou pronáciou a prepadáva sa členok pri došľape do vnútornej strany. Vtedy má vložka najväčší význam lebo vykompenzuje aby bol neutrálny došľap. Tým pádom sa nederú kolená, bedrá a iné časti.  Vďaka skeneru sa dá vyhodnotiť aj či obe chodidlá našľapujú rovnako. Vtedy, ale už treba vyhľadať odborníka a riešiť to rôznymi cvikmi," vysvetlila Rastislav Magna.

image

Aj naša redaktorka na vlasntej koži vyskúšlala skener chodidiel.

archív

Špeciálny vložky, ktoré sú v obchode k dispozícii sa dajú jednoducho vyskúšať. Zákazník sa môže jednou nohou postaviť na bežnú a na druhú, tú špeciálnu. Anatomickú, ktorá je vybratá po skenovaní na jeho typ nohy. Pravdepodobne pocíti rozdiel ako sa ložisko váhy rozloží. Keď si zákazník prejde procesom skenovania, vyberá sa v obchode typ tenisiek, ktorý je vhodný. 

„Rád hovorím príklad, že kedysi sme videli Japoncov, keď vystúpili z lietadla vo farebných bežeckých teniskách. Starí dedkovia mali obuté bežecké tenisky. Už pred dvadsiatimi rokmi vedeli, že ich čaká celodenná obhliadka mesta, budú veľa chodiť. Mali 70 rokov a vyzerali u nás, ako šašovia. Dnes to je už trend aj u nás," dodal odborník.

Pri behu má správna obuv ešte väčší význam. Kedysi bol trend nízkoprofilových tenisiek. Toto sa úplne zmenilo. Z celosvetových výskumov vyšlo, že v takých teniskách narástli bežecké zranenia. Dnes takmer žiaden výrobca nerobí tenisky z nízkou podrážkou. Z roka na rok sa podrážka zvyšuje a má to svoj význam. 

Výrobcovia upustili aj od typu barefoot tenisiek: „Svojím spôsobom to nie je zlá vec, ale používať ich zriedka ako kompenzačnú obuv. Má to význam pri nerovných povrchoch, Niekde v prírode v teréne, šliapať po kopcoch. Denne pri kráčaní po asfalte to nemá žiadny zmysle a iba si užívateľ derie kĺby. Každý jeden krok si zoberie bedro, alebo koleno či chrbtica. V prírode, kde sú nejaké kamienky, korene, to má svoj význam."      

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 19:16