Brokolica je plná vitamínov a minerálov.pexels
StoryEditor

Krásna a štíhla vďaka brokolici? A to ani zďaleka nie je všetko

29.02.2024, 08:00
Zdravie

Ovocie a zelenina by mala byť každodennou súčasťou vášho jedálnička. Je zdravá, bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Je to základ pestrej stravy a pri varení by ste mali dať šancu aj tým druhom zeleniny, ktoré zďaleka obchádzate. K nim určite patrí aj brokolica. Ešte stále ju na tanieri nemáte pravidelne? Možno to zmeníte, keď sa dozviete o všetkých jej benefitoch.

Vitamíny

Mysleli ste si, že citrusy obsahujú najviac vitamínu C? Brokolica ho má dokonca viac než pomaranče. Takýto vitamínový doping je povinný celoročne, ale na jeho pravidelný príjem by ste mali dbať najmä počas mesiacov, kedy na vás na každom kroku striehnu vírusy a baktérie. Bohato zastúpený je aj vitamín K. Ten je známy najmä svojim vplyvom na zrážanie krvi, no treba tiež podotknúť, že pôsobí na správne vstrebávanie vápnika, ktorý je dôležitý pri stavbe kostí. Brokolicu by ste mali konzumovať aj preto, aby ste predchádzali napríklad osteoporóze. Okrem toho obsahuje aj vitamín A, vitamíny skupiny B a tiež vitamín E, ktorý je známy ako vitamín krásy.

Pomôže aj s týmto

Dôležitou súčasťou vašej stravy by mala byť aj vláknina. V prvom rade vďaka nej budete oveľa dlhšie sýti, udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi, takže nebudete pociťovať  vlčí hlad a rovnako nebudete mať tendencie len tak „dzobkať“ medzi jednotlivými chodmi. Brokolica vplýva aj na zdravie vášho zraku a zbavuje sa toxínov, nahromadených vo vašom tele. Zároveň vďaka kombinácii všetkých látok pôsobí ako silný antioxidant. Obsahuje množstvo vody, čo sa odrazí aj na kvalite vašej pleti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
07. september 2024 14:45