Takto sa zbavíte chrápania.dreamstime
StoryEditor

Trápi vás partnerovo chrápanie? Aby ste sa konečne vyspali, zbavte sa ho takto

24.02.2024, 19:00
Zdravie

Nemôžete v noci spať, pretože vás obťažuje partnerovo chrápanie? Ak nepomáha šťuchanie, cukanie či štople do uší, mali by ste skúsiť niečo iné. Jednoducho, niečo, čo vám pomôže odstrániť chrápanie už navždy. Pozrite sa, ako sa môžete zbaviť partnerovho chrápania.

Chrápanie vzniká pri obmedzenej priechodnosti horných dýchacích ciest. Spôsobiť ho však môže aj nádcha, alergia alebo anatómia úst. Okrem toho, že vám chrápanie partnera bráni v kľudom a pokojnom spánku, takisto môže vo vzťahu spôsobiť hádky, podráždenosť či stres. Ak by ste ho chceli zmierniť alebo sa ho nadobro zbaviť, môžete vyskúšať zopár trikov. Pozrite sa, akými spôsobmi sa dá odstrániť nepríjemné chrápanie.

Chrápanie ešte zhoršujú

Ak sa chcete v noci konečne vyspať, mali by ste sa zamerať na to, čo robí váš partner pred spaním. Existujú totiž veci, ktoré môžu chrápanie spôsobovať alebo ešte zhoršovať. V prvom rade by partner nemal pred zaľahnutím do postele piť alkohol, kávu a fajčiť. Takisto nie sú vhodné ani mastné jedlá či tabletky na spanie. Pozor si treba dať aj na nadváhu, ktorá je častou príčinou vzniku chrápania. Porozprávajte sa preto s partnerom o jeho životnom štýle a snažte sa, aby sa zdravo stravoval a pravidelne cvičil.

Horúci kúpeľ pred spaním

Za partnerovým chrápaním môže stáť aj suchý vzduch, ktorý máte v spálni. Aby ste sa ho zbavili, môžete si spolu pred spaním dopriať horúci kúpeľ, ktorý uvoľní dýchacie cesty. Rovnako tak pomôže nádoba s vodou položená na radiátore, ktorá bude vytvárať paru a udržiavať dýchanie vlhké.  

Posilnite ústa a krk

Chrápania sa zbavíte aj pomocou niekoľkých cvičení, ktoré posilnia tkanivá v ústach či krku, vďaka čomu uvoľnia dýchacie cesty. Vyplazte jazyk a uvoľnite alebo sa jazykom dotknite brady, potom nosa a uvoľnite. Cvičenie opakujte pätnásťkrát.

Poloha je dôležitá

Pomôcť môže aj správna poloha pri spánku. Podložte partnerovi pod chrbát niekoľko vankúšov, aby bola jeho vrchná časť tela vyššie ako spodná. Takisto je skvelá poloha spánku na boku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 19:16