Takto sa zbavíte zápalu močových ciest.dreamstime
StoryEditor

Bolesť či pálenie pri močení: Vďaka týmto trikom sa zbavíte zápalu močových ciest

17.02.2024, 19:00
Zdravie

Zápal močových ciest síce patrí k bežným zdravotným problémom, no rozhodne by ste ho nemali podceňovať. Nielenže vám môže strpčiť život, ale aj spôsobiť ďalšie závažné ťažkosti. Ak sa chcete zbaviť častého močenia, bolesti či pálenia, riaďte sa týmito trikmi.

Zápal močového mechúra vás môže trápiť najmä vtedy, keď teploty klesnú a vy sa rozhodnete vziať von tenšie oblečenie. Ak to však prestrelíte, baktérie z hrubého čreva sa dostanú do močovej rúry a spôsobia infekciu. Zápal však môže vzniknúť aj pri nadmernom strese, po pohlavnom styku, nedostatočnej hygiene, menopauze alebo cukrovke. Najčastejšie sa prejavuje bolesťou či pálením pri močení, častým močením alebo zvýšenou teplotou. Ak ho včas nevyliečite, môže spôsobiť aj závažnejšie problémy. Aby ste im predišli, skúste sa riadiť týmito trikmi.

Veľa vody

Pri zápale močových ciest je najdôležitejší dostatočný pitný režim. Dôvodom je najmä fakt, že potrebujete z tela dostať von baktérie, a preto sa nebojte častého močenia. Okrem vody by ste si však mali servírovať aj urologické čaje. Snažte sa piť tak, aby bol váš moč svetlý alebo bledý.

Zázračné brusnice

So zápalom vám môžu pomôcť aj brusnice, ktoré sú schopné zabraňovať množeniu baktérii a rýchlejšie ich odstrániť z tela. Siahnuť môžete po extraktoch alebo čajoch.   

Pomôže aj teplo

Ak vás trápi silná bolesť, pomôcť vám môže teplo. Či už to bude vyhrievacia podložka, termofor, uterák, nahriata deka alebo fľaša s vodou. Po priložení na oblasť podbruška bolesť rozhodne povolí.

Pozor na tieto potraviny

Aby ste stav ešte nezhoršili a mechúr nepodráždili, mali by ste sa vyhýbať niektorým potravinám. Pri zápale rozhodne nie sú vhodné sladkosti, citrusy, alkohol ani káva. Takisto si neservírujte pikantné jedlá a nepite príliš presladené nápoje.

Oblečte sa poriadne

Keďže zápal môže spôsobiť nevhodné oblečenie, skúste si dať pozor na to, čo si vyberáte zo šatníka, keď sa chystáte von. Pri zápale by ste mali nosiť priedušnú spodnú bielizeň, ktorá zabráni zaparovaniu a spomalí množenie baktérii. Rovnako tak zabudnite na silonky, sukne a šaty.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 21:13