Toto môže spôsobiť nadmerná konzumácia kávy.archív
StoryEditor

Preháňate to s kávou? Tieto znaky vám prezradia, že jej pijete až príliš

23.01.2024, 09:00
Zdravie

Milujete kávu? Okrem toho, že je tento nápoj celosvetovo obľúbený, môže vás nabiť energiou a vyriešiť množstvo problémov, no bohužiaľ, má aj svoju temnú stránku. Tá sa môže prejaviť najmä v prípade, že pijete kávy až príliš. Aby ste sa vyhli problémom, dajte si pozor na tieto znaky, ktoré prezrádzajú, že ste to s kávou prehnali.

Káva patrí k obľúbeným nápojom, povzbudzuje telo i myseľ a nabudí vás energiou. Okrem toho však treba myslieť aj na jej vedľajšie účinky, ktoré sa zvyknú prejaviť po jej nadmernej konzumácii. Vypijete za deň viac ako tri šálky tohto kofeínového nápoja? V tom prípade sledujte tieto znaky, ktoré prezrádzajú, že to s kávou už preháňate. Dajte si na ne veľký pozor.

Povzbudí, ale aj podráždi

Aj keď vás káva môže zachrániť pri nadmernom stresu či tlaku v práci, rovnako tak dokáže spôsobiť väčšiu nervozitu a nepríjemné pocity úzkosti. Dôvodom je najmä fakt, že pri nadmernej konzumácii kofeínu sa v centrálnom nervovom systéme zablokujú receptory, ktoré sú príčinou vzniku podráždenosti.

Zvýšený krvný tlak

Káva vás síce nabudí energiou, no takisto dokáže zvýšiť váš pulz a spôsobiť nepríjemné točenie hlavy. Ak teda neprestanete piť veľké množstvo kofeínu, nečudujte sa, ak budete trpieť problémami s krvným tlakom a srdcom.

Časté chodenie na záchod

Či už sa jedná o malú alebo veľkú potrebu, pri nadmernej konzumácii kávy vás môžu potrápiť obidve. Keďže káva dehydruje a kvôli kyselinám stimuluje činnosť čriev, na záchod môžete chodiť častejšie než inokedy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 11:56