Petržlen a petržlenová vňať
Bylinkám kraľuje petržlenová vňať, ktorá je veľmi bohatá na železo. Už po mnohé storočia sa petržlen používa ako diuretikum, ktoré je nápomocné pri rôznych infekciách, ako napríklad pri infekcii močových ciest. Zvýšenie konzumácie petržlenu a petržlenovej vňate spôsobuje aj zníženie hladiny cukru v krvi.
Špenát
Patrí tiež k jedným z najzdravších potravín na svete. Je bohatý najmä na vitamíny A a K, mangán, horčík a kyselinu listovú, ale obsahuje aj vitamíny B, železo, vápnik, draslík či karotenoidy. Podporuje činnosť pankreasu a prispieva k zdraviu očí, mozgu, svalov, pečene a pohlavných orgánov. Lepší je dusený než surový. Flavonoidy, ktoré obsahuje, chránia telo pred škodlivými látkami, majú protizápalové a antioxidačné účinky.
Olivový olej
Vedci zistili, že jeho pravidelnou konzumáciou sa vyhnete celému množstvu chorôb. Srdce udržiava zdravé tým, že znižuje cholesterol, pomáha vyhnúť sa infarktu a iným srdcovým chorobám. Taktiež chráni telo pred rakovinou, najmä čriev. Udržuje zdravý mozog aj pamäť. Je účinný aj pri liečbe reumy, ktorá je charakteristická deformáciou kĺbov a bolesťami. Zlúčenina oleocanthal, ktorá sa nachádzajúca v extra panenskom olivovom oleji, má podľa niektorých vedeckých štúdií rovnaké účinky ako lieky proti bolesti. Priaznivo pôsobí na hladinu inzulínu a cukru v krvi, čím pomáha znížiť riziko vzniku cukrovky.
Ryby
Obsahujú, podobne ako orechy, omega-3 mastné kyseliny, ktoré pôsobia blahodarne na kardio-vaskulárny systém, duševné zdravie a tráviaci systém. Kyseliny, ktoré obsahujú, sú dôležité pre správne fungovanie mozgu. Tiež sú dôležité pre vývoj oka a fungovanie sietnice. Patria sem: tuniak, losos, pstruh, makrela, sardinky či slede.