Sú nabité vitamínmi, minerálmi, stopovými prvkami, vlákninou, antioxidantmi a ďalšími biologicky aktívnymi látkami. Živiny v týchto potravinách prospejú srdcu, pľúcam, kĺbom či pokožke.
Vďaka týmto potravinám tak môžete predísť viacerých závažným ochoreniam: srdcovo-cievnym, rakovine, ochoreniam pľúc, cukrovke, ťažkostiam s tlakom, neurologickým chorobám či obezite. Vyhnete sa infarktom či mozgovej porážke.
Zdravá strava dokonca pomáha liečiť. V budúcnosti vedci uvažujú o potrave ako lieku. Ktoré potraviny patria medzi najzdravšie?
Kapusta a kapustovitá zelenina
Kapusta, kaleráb, artičoky, karfiol, brokolica či fenikel sú zvlášť vhodné pri problémoch so žalúdkom a to pre ich ochranné protizápalové zložky. Tento druh zeleniny podporuje imunitu, ochraňuje bunky pred škodlivými látkami, chráni telo pred zápalmi a infekciami, podporuje tvorbu červených krviniek a slúži ako prevencia proti rakovine. Vďaka obsahu vitamínu K je tento druh zeleniny dôležitý pri správnej zrážanlivosti krvi. Vďaka obsiahnutému selénu pomáha pri znižovaní krvného tlaku. Hlavnou výhodou tejto zeleniny je, že obsahuje málo kalórií a je výborným pomocníkom pri chudnutí. A čo je dôležité, zabraňuje aj nebezpečnému ukladaniu tukov okolo vnútorných orgánov.
Cícer
Je bohatý na železo, vápnik, horčík a selén; obsahuje látku cholín, ktorá je dôležitá pre správny vývoj mozgu a nervového systému. Cícer má vysoký obsah bielkovín a je vynikajúcou náhradou mäsa vo vegetariánskej a vegánskej strave, okrem toho neobsahuje žiadny lepok, takže je ideálny aj pre celiatikov.
Strukoviny
Šošovica a fazuľa sú bohaté na zdroje vlákniny a ľahko stráviteľných bielkovín. Napríklad, červená šošovica má viac antioxidantov ako citrusy. Obsahuje vitamín B6, ktorý zlepšuje mozgovú funkciu, ovplyvňuje vstrebateľnosť zinku a horčíka, oproti ostatným strukovinám má minimálne nafukovacie účinky.