Dajte nezdravým potravinám zbohom.dreamstime
StoryEditor

Najzdravšie potraviny na svete: Tieto pomáhajú predchádzať vážným chorobám a zdravotným problémom

15.01.2024, 17:00
Zdravie

Zoznam najzdravších potravín vás možno neprekvapí a možno niektoré z nich áno. Patrí tu hlavne zelenina, ovocie, orechy, ryby či olivový olej. Nájdete v ňom aj sladké zemiaky, tekvicu, brokolicu i zázvor. Zoznam nevynecháva čokoládu a čaj.

Sú nabité vitamínmi, minerálmi, stopovými prvkami, vlákninou, antioxidantmi a ďalšími biologicky aktívnymi látkami. Živiny v týchto potravinách prospejú srdcu, pľúcam, kĺbom či pokožke.

Vďaka týmto potravinám tak môžete predísť viacerých závažným ochoreniam: srdcovo-cievnym, rakovine, ochoreniam pľúc, cukrovke, ťažkostiam s tlakom, neurologickým chorobám či obezite. Vyhnete sa infarktom či mozgovej porážke.

Zdravá strava dokonca pomáha liečiť. V budúcnosti vedci uvažujú o potrave ako lieku. Ktoré potraviny patria medzi najzdravšie?

Kapusta a kapustovitá zelenina

Kapusta, kaleráb, artičoky, karfiol, brokolica či fenikel sú zvlášť vhodné pri problémoch so žalúdkom a to pre ich ochranné protizápalové zložky. Tento druh zeleniny podporuje imunitu, ochraňuje bunky pred škodlivými látkami, chráni telo pred zápalmi a infekciami, podporuje tvorbu červených krviniek a slúži ako prevencia proti rakovine. Vďaka obsahu vitamínu K je tento druh zeleniny dôležitý pri správnej zrážanlivosti krvi. Vďaka obsiahnutému selénu pomáha pri znižovaní krvného tlaku. Hlavnou výhodou tejto zeleniny je, že obsahuje málo kalórií a je výborným pomocníkom pri chudnutí. A čo je dôležité, zabraňuje aj nebezpečnému ukladaniu tukov okolo vnútorných orgánov.

Cícer

Je bohatý na železo, vápnik, horčík a selén; obsahuje látku cholín, ktorá je dôležitá pre správny vývoj mozgu a nervového systému. Cícer má vysoký obsah bielkovín a je vynikajúcou náhradou mäsa vo vegetariánskej a vegánskej strave, okrem toho neobsahuje žiadny lepok, takže je ideálny aj pre celiatikov.

Strukoviny

Šošovica a fazuľa sú bohaté na zdroje vlákniny a ľahko stráviteľných bielkovín. Napríklad, červená šošovica má viac antioxidantov ako citrusy. Obsahuje vitamín B6, ktorý zlepšuje mozgovú funkciu, ovplyvňuje vstrebateľnosť zinku a horčíka, oproti ostatným strukovinám má minimálne nafukovacie účinky.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 06:17