Dajte nezdravým potravinám zbohom.dreamstime
StoryEditor

Najzdravšie potraviny na svete: Tieto pomáhajú predchádzať vážným chorobám a zdravotným problémom

15.01.2024, 17:00
Zdravie

Zoznam najzdravších potravín vás možno neprekvapí a možno niektoré z nich áno. Patrí tu hlavne zelenina, ovocie, orechy, ryby či olivový olej. Nájdete v ňom aj sladké zemiaky, tekvicu, brokolicu i zázvor. Zoznam nevynecháva čokoládu a čaj.

Pór

Je nášmu organizmu veľmi prospešný a vďaka vitamínom, ktoré obsahuje, posilňuje imunitu a udržuje tak organizmus zdravý. Má, podobne ako cibuľa či cesnak, typickú ostrú chuť. Okrem posilňovania imunity čistí žalúdok a črevá, zlepšuje priechodnosť čriev a tým aj trávenie. Znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Je výbornou zbraňou proti baktériám. Pór podporuje aj rast vlasov a zároveň je vynikajúcou diétnou zeleninou.

Cesnak

O účinkoch cesnaku na zdravie nepochybuje nikto. Patrí medzi najpoužívanejšie a najmocnejšie liečivé rastliny. Využíva sa pri liečbe rôznych chorôb. Obsahuje látku alicín, ktorá ničí baktérie, huby, kvasinky, parazity a vírusy. Stimuluje biele krvinky, ktoré bojujú proti infekciám. Jeho konzumáciu ocenia kosti aj štítna žľaza. Okrem toho, že posilňuje imunitný systém, upravuje tlak a spomaľuje starnutie. Pôsobí ako prírodný liek na riedenie krvi a tak podporuje krvný obeh. Znižuje riziko krvných zrazenín a infarktu. Ma priaznivý vplyv na potenciu. Pre svoju typickú prenikavú vôňu mnohých ľudí jeho konzumácia odrádza.

Huby

Sú bohaté na bielkoviny, vlákninu, vitamín C, vitamíny skupiny B, vápnik a minerály, sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov. Všetky huby obsahujú betaglukány, ktoré pomáhajú stimulovať imunitný systém. Pôsobia aj ako prevencia, pripisujú sa im protirakovinové účinky. Vhodné pre ľudí, ktorí trpia cukrovkou či obezitou.

Orechy

Vlašské orechy, mandle, kešu, lieskovce či arašidy sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré prospievajú zdravému srdcu, mozgu i zraku. Okrem toho obsahujú aj vysokú hladinu vitamínu E, ktorý chráni bunky pred starnutím.

Zázvor

Obsahuje zlúčeniny, ktoré fungujú takmer rovnako ako protizápalové lieky, ako je aspirín či ibuprofén. Tento zdraviu prospešný koreň má typickú ostrú chuť. Pridajte ho čerstvo nastrúhaný do šalátov, krémových polievok aj varených pokrmov. Príliš veľa zázvoru môže viesť k zriedeniu krvi, zníženiu tlaku a cukru v krvi. Pozor, ak užívate lieky na tieto problémy.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. november 2024 07:59