Pór
Je nášmu organizmu veľmi prospešný a vďaka vitamínom, ktoré obsahuje, posilňuje imunitu a udržuje tak organizmus zdravý. Má, podobne ako cibuľa či cesnak, typickú ostrú chuť. Okrem posilňovania imunity čistí žalúdok a črevá, zlepšuje priechodnosť čriev a tým aj trávenie. Znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Je výbornou zbraňou proti baktériám. Pór podporuje aj rast vlasov a zároveň je vynikajúcou diétnou zeleninou.
Cesnak
O účinkoch cesnaku na zdravie nepochybuje nikto. Patrí medzi najpoužívanejšie a najmocnejšie liečivé rastliny. Využíva sa pri liečbe rôznych chorôb. Obsahuje látku alicín, ktorá ničí baktérie, huby, kvasinky, parazity a vírusy. Stimuluje biele krvinky, ktoré bojujú proti infekciám. Jeho konzumáciu ocenia kosti aj štítna žľaza. Okrem toho, že posilňuje imunitný systém, upravuje tlak a spomaľuje starnutie. Pôsobí ako prírodný liek na riedenie krvi a tak podporuje krvný obeh. Znižuje riziko krvných zrazenín a infarktu. Ma priaznivý vplyv na potenciu. Pre svoju typickú prenikavú vôňu mnohých ľudí jeho konzumácia odrádza.
Huby
Sú bohaté na bielkoviny, vlákninu, vitamín C, vitamíny skupiny B, vápnik a minerály, sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov. Všetky huby obsahujú betaglukány, ktoré pomáhajú stimulovať imunitný systém. Pôsobia aj ako prevencia, pripisujú sa im protirakovinové účinky. Vhodné pre ľudí, ktorí trpia cukrovkou či obezitou.
Orechy
Vlašské orechy, mandle, kešu, lieskovce či arašidy sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré prospievajú zdravému srdcu, mozgu i zraku. Okrem toho obsahujú aj vysokú hladinu vitamínu E, ktorý chráni bunky pred starnutím.
Zázvor
Obsahuje zlúčeniny, ktoré fungujú takmer rovnako ako protizápalové lieky, ako je aspirín či ibuprofén. Tento zdraviu prospešný koreň má typickú ostrú chuť. Pridajte ho čerstvo nastrúhaný do šalátov, krémových polievok aj varených pokrmov. Príliš veľa zázvoru môže viesť k zriedeniu krvi, zníženiu tlaku a cukru v krvi. Pozor, ak užívate lieky na tieto problémy.