Dajte nezdravým potravinám zbohom.dreamstime
StoryEditor

Najzdravšie potraviny na svete: Tieto pomáhajú predchádzať vážným chorobám a zdravotným problémom

15.01.2024, 17:00
Zdravie

Zoznam najzdravších potravín vás možno neprekvapí a možno niektoré z nich áno. Patrí tu hlavne zelenina, ovocie, orechy, ryby či olivový olej. Nájdete v ňom aj sladké zemiaky, tekvicu, brokolicu i zázvor. Zoznam nevynecháva čokoládu a čaj.

Cibuľa

Je jednou z najobľúbenejších pochutín vďaka jedinečnej chuti, ktorú dodáva takmer každému jedlu. Obsahuje alicín a ďalšie sírnaté zlúčeniny. Je bohatá na bielkoviny, antioxidanty, kyselinu listovú, vlákninu, selén, železo, vápnik, fosfor, draslík a vitamíny C, B1, B2, A.

Cibuľa má silný antibakteriálny účinok, pomáha predchádzať infekciám, je výborným prostriedkom proti kašľu, dokáže uvoľňovať hlieny. Znižuje vysoký krvný tlak aj hladinu tukov v krvi, zabraňuje vzniku rakovinotvorných buniek.

Má tiež ochranné účinky aj proti poškodeniu kostí. Je skvelým bojovníkom najmä proti rakovine žalúdka a hrubého čreva. Pomáha aj pri ochoreniach cievneho systému, zmierňuje ochorenia žíl. Výborná je dusená, varená i grilovaná.

Pomaranče, citróny

Citrusové ovocie, ako sú pomaranče, grepy, citróny či limetky, sú bohaté na vitamín C, ktorý je potrebný pre tvorbu kolagénu. Ten pomáha udržiavať šľachy, väzy a kosti zdravé, preto sú nápomocné ľuďom s osteoartritídou. Citrusové plody sú tiež dobrým zdrojom antioxidantov bojujúcich proti zápalom, ktoré sú užitočné pre ľudí s reumou. Céčko podporuje vstrebávanie železa a stimuluje tvorbu bielych krviniek, ktoré sú potrebné v boji proti infekciám.

Čučoriedky

Sú zdrojom vitamínu E, ktorý ako antioxidant pôsobí v tele ako ochrana proti škodlivým látkam. Čučoriedky sú skvelým nástrojom, ako bojovať proti zápalom a poškodeniu buniek.

Mrkva, tekvica, bataty

Tento balíček zeleniny oranžovej farby je bohatý na vitamín A a betakarotén, čo sú silní bojovníci proti zápalom. Pre účinok jedzte túto zeleniny pravidelne. Denne stačí jedna mrkva. Ak chcete posilniť svoj zrak a udržať ho dlho zdravý bez potreby okuliarov či kontaktných šošoviek, mrkva, tekvica či bataty by mali dostať zelenú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. máj 2024 16:45