Cibuľa
Je jednou z najobľúbenejších pochutín vďaka jedinečnej chuti, ktorú dodáva takmer každému jedlu. Obsahuje alicín a ďalšie sírnaté zlúčeniny. Je bohatá na bielkoviny, antioxidanty, kyselinu listovú, vlákninu, selén, železo, vápnik, fosfor, draslík a vitamíny C, B1, B2, A.
Cibuľa má silný antibakteriálny účinok, pomáha predchádzať infekciám, je výborným prostriedkom proti kašľu, dokáže uvoľňovať hlieny. Znižuje vysoký krvný tlak aj hladinu tukov v krvi, zabraňuje vzniku rakovinotvorných buniek.
Má tiež ochranné účinky aj proti poškodeniu kostí. Je skvelým bojovníkom najmä proti rakovine žalúdka a hrubého čreva. Pomáha aj pri ochoreniach cievneho systému, zmierňuje ochorenia žíl. Výborná je dusená, varená i grilovaná.
Pomaranče, citróny
Citrusové ovocie, ako sú pomaranče, grepy, citróny či limetky, sú bohaté na vitamín C, ktorý je potrebný pre tvorbu kolagénu. Ten pomáha udržiavať šľachy, väzy a kosti zdravé, preto sú nápomocné ľuďom s osteoartritídou. Citrusové plody sú tiež dobrým zdrojom antioxidantov bojujúcich proti zápalom, ktoré sú užitočné pre ľudí s reumou. Céčko podporuje vstrebávanie železa a stimuluje tvorbu bielych krviniek, ktoré sú potrebné v boji proti infekciám.
Čučoriedky
Sú zdrojom vitamínu E, ktorý ako antioxidant pôsobí v tele ako ochrana proti škodlivým látkam. Čučoriedky sú skvelým nástrojom, ako bojovať proti zápalom a poškodeniu buniek.
Mrkva, tekvica, bataty
Tento balíček zeleniny oranžovej farby je bohatý na vitamín A a betakarotén, čo sú silní bojovníci proti zápalom. Pre účinok jedzte túto zeleniny pravidelne. Denne stačí jedna mrkva. Ak chcete posilniť svoj zrak a udržať ho dlho zdravý bez potreby okuliarov či kontaktných šošoviek, mrkva, tekvica či bataty by mali dostať zelenú.