Vďaka týmto domácim trikom porazíte nádchu.dreamstime
StoryEditor

Trápi vás nepríjemná nádcha? Späť do formy sa môžete dostať vďaka trikom starých mám

27.12.2023, 19:00
Zdravie

Ak vás trápi upchatý nos, mali by ste vedieť, že vám s týmto problémom nemusia pomôcť len lieky. Omnoho zdravšie a častokrát aj účinnejšie na liečbu nádchy totiž bývajú triky od starých mám. Pozrite sa, ako zmierniť jej príznaky pomocou domácich receptov.

Nádcha patrí k najčastejším ochoreniam dýchacích ciest. Je však len znakom toho, že sa váš organizmus snaží bojovať so zimnými vírusmi. Prejavovať sa môže zhoršeným dýchaním, upchatým nosom, svrbením, kýchaním či stratou čuchu. Síce nejde o vážny problém, nádcha vie potrápiť každú z vás. Ak by ste sa jej chceli zbaviť, no nechcete siahať po liekoch, môžete vyskúšať niektorý z receptov od starých mám. Pozrite sa, ako poraziť nepríjemnú nádchu.

Naparovanie

Pri upchatom nose vám v prvom rade môže pomôcť naparovanie. Naplňte menší hrniec vriacou vodou, do ktorej vložte harmanček, rozmarín, esenciálny olej alebo tymian. Napokon sa nad hrniec nakloňte, prekryte si hlavu utierkou a inhalujte. Snažte sa dýchať pomaly a zhlboka, pričom nad hrncom vydržte minimálne päť až osem minút.

Preplachovanie

Robili ste si už niekedy výplach nosa? Ak nie a trápi vás nepríjemná nádcha, rozhodne to vyskúšajte. S preplachovaním vám pomôže injekčná striekačka alebo konvička, do ktorej je potrebné naliať roztok. Ten si vyrobte z vody a soli. Napokon nakloňte hlavu, nalejte roztok do jednej nosovej dierky tak, aby vytiekol cez druhú. Opakujte aj na druhú stranu.

Horúci kúpeľ

Ak sa vám nechce sedieť nad hrncom s vriacou vodou, môžete si dopriať horúci kúpeľ. Aby ste sa zbavili nádchy a uvoľnili tak dýchacie cesty, pridajte do kúpeľa esenciálny olej, ako je napríklad levanduľa či eukalyptus.

Pomôžu aj bylinné čaje

Pri nádche by ste mali dodržiavať dostatočný pitný režim. Aby ste však nepili len obyčajnú vodu, pripravte si k nej aj dva litre čaju. Použiť môžete cibuľu, ktorá je skvelá na vyprázdnenie dutín, ale aj bazu čiernu, materinu dúšku, mätu, skorocel či harmanček.

Ešte jeden vankúš

Posledným domácim receptom starých mám na nádchu je nepochybne kvalitný spánok. Ten však takisto treba ešte vylepšiť. Stačí, ak si pod hlavu pridáte ešte jeden vankúš, vďaka ktorému budete spať na vyvýšenom povrchu a dýchacie cesty budú voľné.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 23:47