Takto jednoducho vylepšíte jedlá za štedrovečerným stolom.dreamstime
StoryEditor

Vianoce bez priberania: Takto sa dá vylepšiť šalát či vyprážaný kapor, aby bol zdravší a ľahšie stráviteľný

21.12.2023, 17:00
Zdravie

Vianoce a všetko okolo nich nie sú spojené len s naháňaním sa, kupovaním darčekov na poslednú chvíľu či ozdobovaním stromčeka, ale aj hojnosťou na tanieri a v pohároch. Práve z tohto dôvodu je úplne normálne, ak cez tieto sviatky dôjde k nejakým výkyvom na vašej váhe. Ak by ste tomu však chceli zabrániť, mali by ste vylepšiť tradičné jedlá, aby boli zdravšie a ľahšie stráviteľné.

Čas adventu a Vianoc patrí k najkrajším obdobiam v roku. Všade cítiť vôňu vanilky, perníkov a iných dobrôt. Ani vy nedokážete odolať týmto pochutinám? Samozrejme, treba si dopriať, no ak netúžite po vyšších číslach na váhe, novom záhybe či novoročných predsavzatiach predsavzatiach spojených s chudnutím, mali by ste s tým niečo urobiť. Existujú totiž aj zdravšie alternatívy tradičných vianočných jedál. Pozrite sa, ako prežiť Vianoce bez priberania.

Polievka bez zbytočností

Konzumujete na Štedrý deň hubovú, hrachovú alebo šošovicovú polievku? Každé z týchto chutných jedál je síce plné vitamínov a minerálov, no ich liečivé schopnosti dokážete pokaziť niekoľkými vecami. V prvom rade, ak nechcete pribrať, nikdy nezahusťujte polievku múkou alebo šľahačkou. Tá sa dá totiž jednoducho nahradiť kvalitným jogurtom či rozmixovanou zeleninou. Ak si na štedrovečernom stole najradšej servírujete kapustnicu, snažte sa o to, aby obsahovala chudé mäso a predovšetkým kapustou z domácej výroby. Kupovaná kapusta totiž často obsahuje pridané látky, ktoré priberanie zbytočne podporia.

Kapor o čosi zdravšie

K obľúbeným jedlám na štedrovečernom stole nepochybne patrí vyprážaný kapor. Bohužiaľ, po jeho konzumácii môžete trpieť nielen výčitkami, ale aj nafukovaním a inými zdravotnými problémami. Ak by ste chceli toto jedlo vylepšiť, skúste kapra tento rok upiecť v rúre na masle alebo si ho pripravte na pare. Vynikajúcou voľbou však môžu byť aj iné druhy rýb, ako je napríklad pstruh, zubáč alebo losos, ktorý dochuťte bylinkami a cesnakom.

Zbohom ťažká majonéza

K vyprážanému kaprovi patrí majonézový šalát. Neviete si toto chutné jedlo predstaviť bez majonézy, no zároveň netúžite po vyššom čísle na váhe? Vyskúšajte si urobiť domácu majonézu, ktorú nahradíte jogurtom. Čo sa týka zvyšku šalátu, zmeniť môžete množstvo zemiakov a minimálne jeho polovicu nahradiť koreňovou zeleninou.

Tradičné koláčiky bez odopierania

Na priberanie by ste nemali myslieť len vtedy, keď si vkladáte obľúbený vianočný koláč do úst, ale už pri jeho samotnom pečení. Aby ste zachránili cestu za vysnívanou postavou, pri príprave koláčov nahraďte bielu múku špaldovou, margarín kvalitným maslom, práškový cukor trstinovým a krémové zákusky tvarohovými. Takýmto spôsobom si budete môcť sladkostí dopriať o čosi viac, a to bez odopierania.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 06:16