Alergia na chlad dokáže vo veľkom skomplikovať život. Toto sú jej príznaky.dreamstime
StoryEditor

Alergia na zimu a chlad nie je výmysel: Sledujte tieto príznaky a vopred tak predídete problémom

26.12.2023, 19:00
Zdravie

Niekto má alergiu na mlieko a orechy, iný naopak na vybranú kozmetiku či hmyz. Vedeli ste však, že okrem alergie na slnko existujú aj ľudia s alergiou na chlad a zimu? Síce je toto ochorenie zriedkavé, môže vám skomplikovať život, a to najmä v mrazivom počasí. Pozrite sa, ako sa prejavuje a ako proti nej bojovať.

Zimu nemá rád každý. Dôvodom však nie sú snehové kalamity či šmykľavé cesty, ale alergia. Áno, čítate správne. Existujú totiž ľudia, ktorí trpia alergiou na chlad a zimu. Síce sa takýto typ ochorenia objavuje len zriedka, v zimnom ročnom období dokáže vo veľkom skomplikovať život. Ak máte podozrenie, že alergiou na chlad trpíte aj vy, pozrite sa, aké sú jej hlavné príznaky a čo robiť, aby ste ich zmiernili či odstránili.

Začervenanie, svrbenie a vyrážky

Alergia na chlad sa zvykne prejavovať v momente, keď vonkajšia teplota klesne pod jeden stupeň Celzia, no môže vás zaskočiť aj pri piatich či desiatich stupňoch nad nulou. Síce najčastejšie postihuje ženy a športovcov, ako sú napríklad bežci, môže ňou trpieť naozaj ktokoľvek, kto je dlhodobo alebo často vystavený chladu. Čo sa týka jej príznakov, alergia na chlad spôsobuje opuch v oblasti rúk či hrdla. Takisto je pre ňu charakteristická začervenaná pokožka na celom tele či zvýšená citlivosť a nepríjemné svrbenie. Pozor si dajte aj na vyrážky, ktoré sa po vystavení pokožky chladom môžu objaviť na lícach, rukách alebo krku. Ak má alergia o čosi horšie prejavy, pre istotu navštívte lekára. Môže ísť totiž aj o závažnejšie ochorenie.

Dajú sa zmierniť jej prejavy?

Ak si nie ste isté, či vás naozaj trápi alergia na chlad, radšej sa poraďte s odborníkom, ktorý presne určí diagnózu. Ak vám naopak doktor potvrdil, že trpíte týmto ochorením, môžete používať medicínu, ktorú vám predpísal. Pomôcť však môžu aj antihistaminiká, kvapky do očí či lieky na uvoľnenie priedušiek. Pri alergickej reakcii na pokožke použite krémy, ktoré zabránia vysušeniu, začervenaniu a svrbeniu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 09:44