Neuveríte, aké účinky má na vaše zdravie pesto.unsplash
StoryEditor

Pesto je nielen chutné, ale aj liečivé: Táto obľúbená omáčka vám pomôže s rôznymi problémami

12.11.2023, 19:00
Zdravie

Máte rady pesto? Možno ste o tom ešte nepočuli, no táto obľúbená pochutina nemusí byť len skvelou omáčkou do cestovín, ale aj liečivou dobrotou. Vďaka svojmu obsahu vám totiž môže pomôcť s rôznymi zdravotnými problémami. Pozrite sa, prečo sa oplatí pravidelne konzumovať pesto.

Pesto patrí k liečivým pochutinám najmä vďaka tomu, že v sebe spája zdraviu prospešné produkty. Jeho klasická verzia sa pripravuje z bazalky, olivového oleja, parmezánu, píniových orieškov a cesnaku. Najčastejšie sa servíruje na cestoviny ako omáčka, no s kľudom ho môžete použiť aj ako nátierku. Keďže pesto v sebe ukrýva veľké množstvo živín, vitamínov a minerálov, môže vám pomôcť s rôznymi zdravotnými problémami. Pozrite sa, aké benefity ponúkajú jeho jednotlivé zložky.

Olivový olej

Olivový olej je schopný znižovať hladinu cholesterolu, stabilizovať hladinu cukru v krvi a vyliečiť drobné poranenia. Okrem toho môže byť skvelým pomocníkom pri chudnutí, zlepšení pamäti alebo zápale. Vďaka svojim účinkom je účinný aj pri liečbe akné, vypadávaní vlasov či suchej pokožky.

Bazalka

Táto voňavá bylinka obsahuje živiny, antioxidanty a ďalšie telu prospešné látky, ktoré vám môžu pomôcť s rôznymi problémami. Konzumovať sa oplatí predovšetkým vďaka tomu, že znižuje stres, zlepšuje náladu a upokojuje. Rovnako tak je schopná uľahčiť vykašliavanie, zvýšiť chuť do jedla, zlepšiť trávenie a znížiť riziko vzniku rakoviny.

Píniové oriešky

Píniové orechy dokážu posilniť váš imunitný systém, zrýchliť proces trávenia a znížiť cholesterol. Účinné vedia byť aj v boji s vysokou hladinou cukru v krvi, kardiovaskulárnymi ochoreniami a stresom.

Cesnak

Silu cesnaku poznali naši predkovia už v dávnej minulosti, kedy sa zvykol predpisovať na liečbu rôznych zdravotných problémov. Vo všeobecnosti je vysoko výživný a má veľmi málo kalórií, obsahuje napríklad vitamín C, selén, vlákninu, vápnik, meď, draslík, fosfor či železo. Keďže dokáže pôsobiť ako silné antibiotikum, môže vám pomôcť pri prechladnutí a nádche. Takisto vás ochráni pred infarktom, problémami so srdcom, vysokým cholesterolom alebo plesňami.

Parmezán

Tento chutný syr v sebe ukrýva zdraviu prospešné bielkoviny, minerály a omega-3 mastné kyseliny, vďaka ktorým je vynikajúci pri bolesti zubov, hnačke, únave, ale aj lámavosti nechtov. Konzumovať by ste ho mali aj vtedy, ak máte slabý zrak, zlú pamäť alebo depresiu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. apríl 2024 23:53