Zima prináša aj nečakané alergie.dreamstime
StoryEditor

TIP na test ako zistiť či ste alergický na zimu: Prináša totiž nečakané zdravotné komplikácie

23.11.2023, 07:00
Zdravie

Nádcha a podráždená pokožka. Zima prináša aj nečakané alergie. Napriek tomu, že má zima pre mnohých z nás veľké čaro a spájame si ju predovšetkým s radostnými zážitkami a vianočným obdobím, niektorým ľuďom spôsobuje nepríjemné problémy. Tie sa najskôr prejavia ako nenápadné začervenania a neskôr ako rozsiahle opuchy a podráždená pokožka. Alergia na zimu je strašiak nasledujúcich mesiacov, ktorý útočí najčastejšie okolo 0 °C.

Napriek tomu, že spomínané prejavy postihujú predovšetkým ľudí v strednom veku, nemali by sme zabúdať ani na naše ratolesti, so zraniteľnou imunitou. Nie len malí, ale aj veľkí kedysi trávili vonku oveľa viac času, vďaka čomu si telo dokázalo zvyknúť na prirodzenú mikroklímu. Dnes trávime oveľa viac času v uzavretých priestoroch, čo spôsobuje, že mechanizmy v našich telách nefungujú tak, ako by mali. Navyše musia zápasiť s budovaním kolektívnej imunity, ktorá je v zimných mesiacoch, najmä pre deti, potrebná ako soľ. Podchytiť imunitu celej rodiny môžete aj prírodnými imunostimulátormi. Jednou z možností je 100 % čistý, prírodný, práškový extrakt z hlivy ustricovej, ktorý nakopne správne fungovanie imunitného systému a dopomôže k ochrane buniek detí i rodičov.

Spôsoby, ako efektívne aktivovať imunitné bunky uvádza aj imunoalergologička Veronika Mundoková Csibová: „Je dôležité podporiť vývoj imunitného systému správnou životosprávou. Podľa možnosti eliminovať stres, vyhýbať sa negatívnym myšlienkam, konzumovať zdravú pestrú stravu s dostatkom vitamínov a stopových prvkov. Netreba zabúdať ani na kvalitný spánok. Pre posilnenie imunity je tiež ideálne prestať fajčiť, obmedziť alkohol a nájsť si čas na primeranú pohybovú aktivitu, ale aj na fyzickú a hlavne psychickú regeneráciu. Pre posilnenie imunity môžeme použiť aj niektoré imunomodulačné látky rastlinného pôvodu, napr. betaglukány, enzymoterapiu a probiotiká.“

Tekutý výťažok z vybraného kmeňa hlivy ustricovej

Ak je pre vás ťažké rozoznať pseudoalergiu od nachladnutia, nič nestratíte tým, ak do svojich zásob doplníte vitamíny potrebné na budovanie silnej imunity. Jednou z možností je tekutý výťažok z vybraného kmeňa hlivy ustricovej, ktorá je bohatá na beta-glukány a veľký obsah vitamínov a minerálov. Vďaka tomu zvyšuje aj odolnosť proti infekčným ochoreniam a buduje silnú imunitu. Neoglucan tinktúra s obsahom tekutého beta-glukánu je doplnená aj o zinok a vitamín C, čím naštartuje imunitné bunky, ktoré hravo zničia vírusy a baktérie. Poradí si tak s vírusmi, sezónnou alergiou a chronickou únavou počas pekných aj sychravých dní. „Pacientom s alergiou na chlad odporúčame aj postupné otužovanie, striedanie teplej a studenej sprchy, pohyb na čerstvom vzduchu, vetranie a neprekurovanie domácnosti. K budovaniu imunity okrem toho prispieva správna výživa, vitamíny, probiotiká, rôzne výživové doplnky a prirodzené imunomodulátory, ako napríklad spomínaná hliva ustricová,“ dodáva odborníčka.

Tip na test ako zistiť či ste alergický na zimu

Priložte si kocku ľadu na vnútornú časť zápästia a chvíľku počkajte. Pokiaľ sa v priebehu pár minút objavia začervenania a svrbivé výražky ako pri kontakte s pŕhľavou, ide o alergiu na chlad.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. máj 2024 01:16